AFP or licensors

Chileense president wil met sociale maatregelen onrust beëindigen

De Chileense president Sebastián Piñera heeft een pakket sociale maatregelen aangekondigd in de hoop om zo een einde te maken aan de sociale onrust in het land. De voorbije dagen was Chili verlamd door gewelddadig protest, waarbij 15 doden vielen. De aanleiding was een geplande prijsverhoging van de metro, maar het ongenoegen veranderde al snel in algemeen ongenoegen over de ongelijkheid in het land.

Piñera wil het minimumpensioen met 20 procent optrekken en de elektriciteitsprijzen bevriezen. Het zijn maar twee maatregelen in een pakket dat de Chileense president in een toespraak aankondigde als antwoord op het ongenoegen van zijn bevolking. Hij zei dat de Chilenen hem een duidelijke boodschap hadden gegeven en dat hij van de onrust van de voorbije dagen een kans wilde maken "om concrete en dringende stappen te zetten".

Een boodschap waarmee Piñera drastisch van toon veranderde. Eerder had hij nog hard uitgehaald naar de manifestanten en gezegd dat zijn land "in oorlog" was. Daarvoor excuseerde hij zich nu.

Het protest begon vorige week in de hoofdstad Santiago met scholieren en studenten die boos waren over duurdere metrotickets. Dat die maatregel werd ingetrokken, mocht niet baten. Al snel dijde het protest uit naar meerdere steden, waar Chilenen zich kwaad maakten over de stijgende levensduurte en groeiende ongelijkheid in het land.

Het protest liep volledig uit de hand, met plunderingen en brandstichting. 15 demonstranten kwamen om en meer dan 239 raakten gewond.

AFP or licensors

Meest gelezen