Videospeler inladen...

360.000 gezinnen betalen te veel voor hun energie, tot ruim 600 euro per jaar: u ook?

360.000 gezinnen betalen jaarlijks tot ruim 600 euro te veel  voor hun gas of elektriciteit. Dat zegt de CREG, de federale energieregulator. De duurste energiecontracten zijn contracten met een vaste energieprijs, die een paar jaar geleden werden afgesloten. Wie nog zo'n contract heeft, kan het best de gas- en elektriciteitsprijzen vergelijken via de online vergelijkingstool van de CREG. Regelmatig blijven vergelijken is de boodschap. 

Er zijn nog duizenden gezinnen en kmo’s die te veel betalen voor hun gas of elektriciteit, omdat ze niet naar het beste contract zoeken, zegt de CREG.

Concreet zou het gaan over 360.000 gezinnen die elk jaarlijks 600 euro te veel betalen, en 20.000 kmo’s die bijna 3.500 euro per jaar zouden kunnen uitsparen. 

In de meeste gevallen gaat het om mensen met zogenoemde slapende contracten. Dat zijn oude en dure energiecontracten die niet meer worden aangeboden, maar waar honderdduizenden Belgen wel nog aan gebonden zijn.

Via de CREG Scan, de online prijsvergelijkingstool, kan iedereen de prijzen van zijn huidige energiecontracten vergelijken met andere contracten.

Prijsverschillen

Als we het verschil tussen de goedkoopste en duurste prijzen willen bekijken, moeten we een onderscheid maken tussen energiecontracten met vaste en variabele prijzen.

Hieronder ziet u de verschillen tussen de goedkoopste en duurste gas- en elektriciteitscontracten met vaste prijzen. Dit betekent dat de eenheidsprijs van energie vast ligt gedurende het contract. Deze contracten zijn bij het afsluiten iets duurder omdat de energieleverancier eventuele prijsstijgingen incalculeert.

Daarnaast zijn er contracten met variabele prijzen. Hierbij wordt de eenheidsprijs op regelmatige tijdstippen (maand, trimester, …) aangepast aan de marktprijzen. De vergelijking tussen de duurste en goedkoopste variabele contracten levert dit beeld op:

Twee verklaringen

Laurent Jacquet, Directeur Prijzen van de CREG, heeft twee verklaringen voor het feit dat velen nog veel te veel betalen voor hun gas- en elektriciteit. “Enerzijds zijn er meer dan 600.000 gezinnen en 70.000 kmo’s die de voorbije jaren niet van contract veranderd zijn." 

"Anderzijds moeten we vaststellen dat diegenen die wel een nieuw contract afsluiten, niet automatisch voor het goedkoopste aanbod kiezen”, zegt Laurent Jacquet.

Overstappen naar een nieuw contract is heel eenvoudig, omdat er een opzegtermijn van slechts een maand is. Wie naar een andere leverancier overstapt, moet zich weinig aantrekken van de formaliteiten omdat de nieuwe leverancier dat doorgaans allemaal regelt. U moet enkel even de meterstanden doorgeven.

Andere leverancier?

Wie liever bij dezelfde leverancier blijft, kan overigens vaak ook nog een goede zaak doen door op de website van zijn leverancier te kijken of er bij die leverancier geen voordeliger contract is.

Soms wordt dit gekoppeld aan extra diensten, zoals het onderhoud van de verwarmingsketel. Je moet dan zelf uitmaken of je voor zulke pakketten kiest.

Hoe vergelijken?

Hoe kan je nu controleren of je te veel betaalt voor gas en elektriciteit? "Het antwoord is simpel: je moet je factuur vergelijken" raadt de CREG aan. "Dat is de enige manier om te weten of je contract nog concurrentieel is."

Eén van die vergelijkstools is de CREG Scan, een website waarop je je gas- en elektriciteitsfactuur kan vergelijken met andere tariefformules. De CREG Scan maakt nu ook de vergelijking met contracten die zijn afgesloten via groepsaankopen. Bovendien laat de tool ook toe een slapend contract te vergelijken. 

Ik verander 2 à 3 keer per jaar van energieleverancier.

CREG-adviseur Kurt Hernot

"We raden de mensen sterk aan om één keer per jaar hun energiecontract te bekijken en het via de CREG Scan te vergelijken met andere contracten", zegt CREG-adviseur Kurt Hernot. "Zeker mensen die al minstens 3 à 4 jaar hetzelfde contract hebben raden we aan om eens de prijzen te vergelijken." 

Omdat het zijn job is, checkt Hernot voortdurend of hij geen voordeel kan doen. "Ik verander 2 à 3 keer per jaar van energieleverancier", geeft hij toe. Dat levert Hernot telkens een klein prijsvoordeel op. “Je kan vanzelfsprekend niet elke keer 600 euro besparen, maar ik heb telkens toch een voordeel.”

Meest gelezen