Pro-Turkse rebellen en Turkse militairen met hun vlaggen op een gebouw in de stad Ras al-Ain.
DHA

Duitsland wil internationale vredesmacht in "veiligheidszone" in Syrië, Rusland niet

De Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer vraagt dat een vredesmacht onder leiding van de Verenigde Naties de controle zou overnemen van het grensgebied tussen Turkije en Syrië. De NAVO reageert niet erg enthousiast en ook anderen twijfelen. Rusland ziet er de noodzaak niet van in.

De initiatieven inzake de crisis in Syrië volgen elkaar erg snel op. Gisteren raakten de Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse collega Tayyip Erdogan het eens over gezamenlijke controle van de "veiligheidszone" langs de Turkse grens door Turkse, Syrische (Assad) en ook Russische troepen. Die zouden daar de Syrisch-Koerdische militie YPG en hun Arabische bondgenoten moeten vervangen. (Lees verder onder de foto). 

Minister van Defensie Kramp-Karrenbauer en bondskanselier Angela Merkel.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

De Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer komt vandaag met een eigen initiatief: zij wil dat een internationale troepenmacht onder toezicht van de Verenigde Naties de controle over die veiligheidszone overneemt. Een veel bredere troepenmacht dus, waar ook Europese militairen deel van zouden moeten uitmaken. 

Kramp-Karrenbauer zou het voorstel morgen toelichten op de top van de NAVO in Brussel. De Verenigde Staten hebben het Duitse voorstel toegejuicht, maar dat is niet overal zo. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) en NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg reageren eerder koel op het voorstel. Rusland lijkt echter niet van plan om de nieuw verworven machtspositie in de regio te delen met Europa. In een mededeling stelt het ministerie van Defensie dat er geen behoefte is aan een internationale vredesmacht. Moskou heeft een vetorecht in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. 

Trump: "Veiligheidszone is groot succes"

De Amerikaanse president Donald Trump noemt de veiligheidszone die Turkije heeft ingesteld langs de grens met Syrië intussen "een groot succes". Trump zou later op de dag een belangrijke mededeling over de crisis de wereld insturen. De uitlating van Trump is erg vreemd, want de meeste analisten gaan ervan uit dat hij de Amerikaanse invloed in de regio een forse klap heeft toegebracht door het eenzijdig weghalen van zijn troepen uit Syrisch-Koerdistan.

Intussen beweren de Syrische Koerden dat ze de omstreden veiligheidszone verlaten hebben. Dat is het geval in de stad Ras al-Ain die nu volledig in handen is van de Turken en door hen gesteunde Syrische rebellen, maar het is niet duidelijk of dat ook geldt voor de hele 140 kilometer lange grensstrook met een diepte van 30 kilometer in Syrië. (Lees verder onder de foto).

Een gemaskerde Russische militair geeft opleiding aan Syrische regeringssoldaten.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens het Russische ministerie van Defensie in Moskou zijn Russische troepen intussen de rivier de Eufraat overgestoken en trekken ze verder oostwaarts langs de grens met Turkije. Dat gebeurt volgens het akkoord dat Poetin en Erdogan gisteren hebben gesloten. De Russische troepen zouden al in de grensstad Kobanê zijn en zouden verder oostwaarts oprukken. Ze zouden er toezien op de terugtrekking van de Syrisch-Koerdische militie YPG en hun bondgenoten uit de veiligheidszone. 

Intussen vraagt buurland Irak dat de Amerikaanse troepen die uit Syrië komen, dat land binnen de vier weken zouden verlaten. Nochtans had de VS-regering eerder gezegd dat die troepen -ongeveer duizend militairen- na hun vertrek uit Syrië de strijd tegen de terreurgroep IS verder zouden zetten vanuit Irak. 

Meest gelezen