Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Hongkong trekt nu definitief wetsvoorstel over uitlevering aan China in, maar leidt dat ook tot einde van protest?

De regering van Hongkong heeft nu ook formeel het voorstel dat uitlevering van verdachten aan China mogelijk maakte, afgevoerd. Dat voorstel heeft eerder dit jaar geleid tot de grootste protestgolf tegen China ooit in het voormalige Britse gebied. Toch blijft het de vraag of dat protest nu zal afzwakken of stoppen.

Het voorstel was in april op de agenda geplaatst, maar is nooit realiteit geworden. In juni barstte een nooit geziene protestgolf tegen het plan uit en die is sindsdien enkel nog verergerd. Carrie Lam, de pro-Chinese regeringsleider van Hongkong, had het voorstel daarop "dood" genoemd, maar formeel is het nooit afgevoerd. 

Volgens de minister van Veiligheid van Hongkong, Jonathan Lee, is het voorstel nu ook officieel afgevoerd omdat het geleid heeft "tot conflicten in de gemeenschap". 

Of daarmee de rust terugkeert in Hongkong na vijf maanden van volksprotest, is echter de vraag. De zet betekent wel fors gezichtsverlies voor de regering van Hongkong, maar indirect ook voor het communistische regime in China. 

De eisen van de betogers gaan intussen veel verder dan enkel het omstreden wetsvoorstel. Die eisen ook amnestie voor opgepakte betogers, een onafhankelijk onderzoek naar politiegeweld, het ontslag van regeringsleider Carrie Lam en de invoering van algemeen stemrecht en een echte democratie in Hongkong. 

Meest gelezen