Videospeler inladen...

Jan Jambon en Elio Di Rupo hebben eerste officiële ontmoeting: "Het was een aangenaam gesprek"

Jan Jambon (N-VA) en Elio Di Rupo (PS), de minister-presidenten van Vlaanderen en Wallonië hebben elkaar voor het eerst officieel ontmoet. Ze bespraken verschillende dossiers die belangrijk zijn voor de beide gewesten: de brexit, internationale relaties en werkgelegenheid. Over de federale regeringsvorming spraken Jambon en Di Rupo naar eigen zeggen niet. Jambon zei na afloop dat het een "aangenaam gesprek" was. 

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) hebben vandaag een gesprek gehad in het Errerahuis in Brussel. De twee ministers-presidenten hadden het over een aantal dossiers waar ze nauwer willen of moeten samenwerken. Onder meer over de brexit. Omwille van de mogelijke impact op de Waalse en Vlaamse bedrijven willen beide regio's een scenario zonder ordelijke deal met het Verenigd Koninkrijk absoluut vermijden. 

Ook op het vlak van tewerkstelling willen ze de afspraken versterken. Er bestaat wel al een samenwerking tussen de twee regionale tewerkstellingsdiensten (VDAB en Forem), maar met de grote nood aan arbeidskrachten in Vlaanderen en de hoge werkloosheidscijfers in Wallonië is het de bedoeling om die samenwerking te verstevigen.

Verschillen tussen beide gewesten

Zo wil Vlaanderen graag 5G uitrollen, terwijl men in Wallonië eerst de resultaten van een studie over de mogelijke gezondheidsimpact afwacht. En over het klimaat en de klimaatambities bleef het bij een uitwisseling van beide standpunten.

Over de federale regeringsformatie ging het niet. "Sinds zondag is Paul Magnette voorzitter van de PS en Jambon heeft niet de ambitie om N-VA-voorzitter te worden, denk ik", zegt Di Rupo.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen