Jommeke en Suske en Wiske verbroederen, fusie Standaard Uitgeverij en Ballon Media is een feit

De Vlaamse uitgeverijen Standaard Uitgeverij en Ballon Media fuseren. Dat meldt Standaard Uitgeverij woensdag op zijn website. Met de nieuwe joint venture ontstaat de grootste uitgever in Vlaanderen en belangrijkste Nederlandstalige stripuitgever in de Benelux, klinkt het. Door de fusie komen onder anderen de striphelden Suske en Wiske en Jommeke onder een dak.

De uitgeverijen Standaard Uitgeverij en Ballon Media slaan de handen in elkaar en vormen samen een nieuw uitgeversbedrijf onder de naam Standaard Uitgeverij. Beide bedrijven willen samen "een nieuw en spannend hoofdstuk schrijven in de Vlaamse uitgeverijgeschiedenis", klinkt het in een persbericht.

Standaard Uitgeverij werd opgericht in 1918. De uitgeverij is al decennialang het huis van de Vlaamse stripreeksen "Suske en Wiske", "De Kiekeboes", "F.C. De Kampioenen", "Urbanus" en "Nero". Recent kwamen daar de strips van de succesvolle tv-formats "Buurtpolitie" en "Nachtwacht" bij.

Ballon Media biedt sinds zijn ontstaan in 2008 onderdak aan jeugdheld "Jommeke". In 2020 mag die stripheld 65 kaarsjes uitblazen. Binnenkort verschijnt het 300e "Jommeke"-album. Ballon Media is ook al meer dan 10 jaar de bevoorrechte partner van de gerenommeerde uitgeverijen: Dupuis, Dargaud, Le Lombard, Casterman en Glénat, met onder meer "Lucky Luke", "Kuifje", "Blake en Mortimer", "Guust Flater", "Robbedoes", "Largo Winch", "Thorgal", "XIII" en "De smurfen".

Naast strips zijn Standaard Uitgeverij en Ballon Media ook actief als uitgevers van boeken. Volgens Standaard Uitgeverij is de uitgeverij na de fusie de grootste uitgever van Vlaanderen en de belangrijkste uitgever van Nederlandstalige strips.

Meest gelezen