Daemmrich/BDP, Inc.

Journalist Karel Michiels schreef drie boeken met Marieke Vervoort: "Moeilijk karakter, maar bovenal topsportvrouw"

De Standaard-journalist Karel Michiels schreef samen met Marieke Vervoort drie boeken en kan haar dus zeer goed typeren: "topsporter, "pain in the ass" en "open en eerlijk". Zo omschrijft hij "Wielemie", die gisteravond overleed na euthanasie.

"Ik woonde elke keer bij haar in toen we onze boeken schreven", zegt Karel Michiels, die de gedachten en meningen van Marieke Vervoort op papier heeft gezet.

"Ze had al lang een blog, we hadden dus een goede basis voor de vele verhalen die ze te vertellen had, over haar carrière, over olympiades, de Iron Man en noem maar op. En zo heb ik haar natuurlijk goed leren kennen. Voor mij is ze trouwens in de eerste plaats een topsportvrouw. De rest is zelfs niet van toepassing. Zij offerde evenveel op als valide topsporters, of misschien zelfs nog meer. En haar carrière was toch wel indrukwekkend."

"Marieke was zo iemand die je heel snel deed vergeten dat ze een beperking had. Ja, in het begin heb je wat medelijden en dat is erg, zo'n rolstoel, maar al heel snel nam haar persoonlijkheid alles over. Je vergat al de rest. En pas op, het was een moeilijk karakter. Ze kon heel moeilijk en ambetant doen, echt een "pain in the ass" zijn, maar van zo iemand pik je dat wel. Het is zelfs raar dat ze niet nog moeilijker en bokkiger deed."

Het is zelfs raar dat ze niet nog moeilijker en bokkiger deed.

Journalist Karel Michiels

"Ik heb haar voor het laatst gezien een jaar geleden. Toen we een evaluatie maakten van het laatste boek. Ze wist goed genoeg wat ze er allemaal in wou, ze besefte dat het een afscheid was. En ze bepaalde echt wel welke woorden en zinnen van belang waren", zegt Michiels. "Hoe ik me haar herinner? Nog eens, een topsportvrouw, dat boven alles. Maar ook iemand die open en eerlijk was en geen geheimen had. Nooit. Voor niemand."

Beluister hier het volledige gesprek met journalist Karel Michiels: 

Marieke Vervoort was vier jaar geleden te gast in het programma "Het huis" van Eric Goens. In het programma vertelde ze al dat ze zelf wilde beslissen wanneer haar leven zou eindigen. "Ik wil niet al stikkend eindigen. Dat wil ik echt niet", zei ze toen. De volledige uitzending is online te bekijken op VRT NU en wordt vanavond heruitgezonden op Eén om 23.15 uur.

Meest gelezen