Videospeler inladen...

Noodweer treft Catalonië: "de laatste vijftig jaar was het nooit zo erg", Belgische vrachtwagenchauffeur is vermist

Het noordoosten van Spanje is getroffen door zware regenval en onweer. Er is al zeker één dode, vijf mensen worden vermist, bij hen een Belgische truckchauffeur. Ook het zuiden van Frankrijk kreeg bakken regen over zich heen. 

Ongewoon zware onweersbuien in Catalonië hebben verschillende slachtoffers gemaakt. Rond half zeven raakte bekend dat een Belgische vrachtwagenchauffeur vermist is. Zijn vrachtwagen werd teruggevonden in de rivier rio Francoli, niet ver van Tarrogona. Maar van de chauffeur ontbreekt elk spoor. Over zijn identiteit is verder niets bekend.

Eerder al waren vier anderen als vermist opgegeven. Twee mensen raakten niet tijdig weg toen hun bungalow werd weggespoeld in Vilaverd, in de regio Tarragona. Een auto werd teruggevonden in een rivier in de buurt, van de twee inzittenden was geen spoor. Vanmorgen al werd een oudere man dood teruggevonden op een strand ten noorden van Barcelona. Hij zou de straat opgegaan zijn toen die was omgevormd tot een bergbeek, in zijn dorp Arenys de Munt. 

Op sommige plaatsen, zoals in de badstad Cambrils viel op een paar uur tijd 160 liter water per vierkante meter. Het verkeer zat op veel plekken in de knoop, tientallen wegen in heel Catalonië waren onder water gelopen. Ook treinverbindingen werden geschrapt door overstromingen en modderstromen. Bomen raakten ontworteld, de stroom viel uit en scholen moesten de deuren sluiten. Eén van de zwaarst getroffen plaatsen is Montblanc, een dorp zo'n dertig kilometer ten noorden van Tarragona.

Ongezien de voorbije vijftig jaar. Op sommige plekken is tot 290 liter per vierkante meter

Catalaanse meteorologische dienst

Het is al de derde keer dit najaar dat Spanje te maken krijgt met zo'n zondvloed. De Catalaanse weerdienst zegt dat op sommige plekken zoveel water is gevallen als nooit tevoren, tot 292 liter water per vierkante meter in minder dan een etmaal. Waarnemers wijzen naar de klimaatverandering. De herfststormen komen wel meer voor aan de Middellandse Zee, ze worden in Spanje met een letterwoord "DANA" genoemd (Depresion Aislada en Niveles Altes). Dat is een jaarlijks weerkerend fenomeen, maar deze keer lijkt het erger dan voorheen. 

Ook het eiland Mallorca en de Balearen kregen de stortbuien over zich heen, net als een groot deel van het zuiden van Frankrijk. Ook daar is er schade en zijn er overstromingen, voorlopig zonder slachtoffers. Voor Catalonië lijkt het ergste nu voorbij, andere delen van Spanje zoals Cantabrië mogen wel nog veel regen verwachten de komende uren. 

Bekijk hier beelden uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen