Opvangboot Reno weer ingeschakeld voor asielzoekers in Gent

De voormalige gevangenisboot uit Nederland, de Reno, meert begin december weer aan in Gent. Fedasil dat instaat voor de opvang van asielzoekers creëert daarmee 250 extra opvangplaatsen. Die zijn nodig want door personeelstekort op de asieldiensten loopt de proceduretijd op, waardoor de mensen ook langer moeten blijven wachten in de opvang voor ze weten of ze in België mogen blijven.

"Noem het geen gevangenisboot hé", valt Gents schepen van SP.a Ruddy Coddens meteen met de deur in huis. De Reno die opnieuw zal aanmeren aan de Rigakaai is al lang geleden omgebouwd tot opvangboot en "heeft geen spoor meer van detentie".

In 2016 en 2017 werd al eens een beroep gedaan op de Reno. Maar daarna werden in een snel tempo heel veel opvangplaatsen gesloten omdat er minder asielzoekers arriveerden. Tegenwoordig is er weer een stijging, maar de nood aan extra plaatsen is vooral te wijten aan de oplopende proceduretijd. Door personeelstekort op de asieldiensten duurt het tegenwoordig meer dan dubbel zolang voor een asielzoeker antwoord krijgt op de vraag voor bescherming. Daardoor blijven ze ook een pak langer in de opvang en zijn er meer plaatsen nodig.

In het centrum van Gent

Fedasil stelde in de zomer al de vraag aan Gent om opnieuw die opvangplaatsen te mogen creëren. "We zijn dan in dialoog gegaan. Dat was een zeer constructief gesprek. Ze hebben ons op alle vragen antwoord gegeven", vertelt Coddens "en daarom hebben we voluit ja gezegd. De Reno mag opnieuw naar Gent komen."

Gent gaat ook zelf actief aan de slag: ze zullen een coördinator aanstellen als link tussen de opvangboot en de organisaties in de stad. Ook bekijken ze hoe er extra tolken kunnen komen, psychologische bijstand en genoeg inburgeringscursussen. "Om het vooruit te laten gaan, zullen wij dat nu allemaal in gang steken en budgettaire ruimte maken," zegt Coddens "maar we rekenen op de Vlaamse overheid om ons te steunen, want dat de begeleiding is niet federale en wel Vlaamse bevoegdheid en dus mede hun verantwoordelijkheid."

De bewoners betrekken

Begin november is er al een bewonersvergadering gepland. Daar zullen alle buurtbewoners  informatie krijgen en vragen kunnen stellen. Fedasil zal er ook aanwezig zijn en uitleg geven over hoe ze het deze keer gaan aanpakken. 

Meest gelezen