Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Trump heft de sancties tegen Turkije op en prijst de Turkse president Erdogan

In een televisietoespraak heeft de Amerikaanse president Donald Trump vrij verrassend gezegd dat hij de sancties tegen Turkije zal opheffen. Hij loofde zijn Turkse collega Tayyip Erdogan en eerder had hij de Turkse "veiligheidszone" in Syrië een "groot succes" genoemd.

Een dag nadat Rusland en Turkije het eens zijn geworden over hun troepen in Syrië, richtte VS-president Donald Trump zich tot de eigen natie. Eerder op de dag had hij de "veiligheidszone" die Turkse troepen in het noorden van Syrië ingesteld hebben, een "groot succes". 

Laat iemand anders om dit bloeddoordrenkte zand vechten

VS-president Donald Trump

In zijn toespraak zelf zette Trump die teneur door. Zo kondigde hij aan dat de VS de sancties tegen Turkije die genomen zijn na de Turkse inval in Noord-Syrië, zal opheffen. Meer nog: "Ik heb de Turkse president Tayyip Erdogan goed leren kennen en hij houdt van zijn land. In zijn gedachten doet hij het juiste voor zijn land". 

Opvallend is dat Trump ook zei dat niet alle Amerikaanse troepen uit Noordoost-Syrië zullen worden teruggetrokken. "Een klein aantal" zal in Syrië blijven om de "olievelden in het oosten van het land te beveiligen". 

Het is niet de taak van het VS-leger om de politieman van de wereld te zijn... de doorbraak van vandaag is een cruciale stap in die richting

Donald Trump

Het feit dat president Trump de gebeurtenissen van de voorbije dagen als een succes beschouwt, zal niet enkel bij de Koerden, maar ook bij andere bondgenoten de wenkbrauwen doen fronsen. Het is bekend dat Trump ook de VS-troepen in Afghanistan en elders wil verminderen of terugtrekken. Dat kan tot onrust leiden in Afghanistan en het Midden-Oosten, maar evenzeer bij bondgenoten in Zuid-Korea, Japan of Europa.

VS-diplomaten en politici spreken Trump tegen

De uitspraken van president Trump staan haaks op wat Amerikaanse diplomaten en politici uit beide kampen beweren. Zo zegt hij dat "de Koerden veilig zijn" en "dat de gevluchte IS-terroristen opnieuw gevat zijn". 

Zo zei de speciale Amerikaanse gezant voor Syrië Jim Jeffrey eerder in het parlement dat "de pro-Turkse rebellen oorlogsmisdaden begaan hebben" tijdens de recente inval in Syrië en dat hij Turkije om uitleg heeft gevraagd. Jeffrey beschouwt die pro-Turkse milities van Syrische rebellen als "zeer, zeer gevaarlijk en in enkele gevallen extremistisch". Jeffrey ontkent ook dat de gevluchte IS-rebellen opnieuw gevat zijn. "We weten niet waar ze zijn", zei hij in het Huis van Afgevaardigden.  

De Republikeinse senator en gewezen presidentskandidaat (in 2012) Mitt Romney is het volslagen oneens met Trump. Hij begrijpt niet dat de VS-sancties tegen Turkije worden opgeheven en tweet "het is ondenkbaar dat Turkije voor zijn wangedrag de gevolgen niet zou ondervinden". Vorige week had Romney in de Senaat het bestand dat tussen Turkije en de VS was afgesproken in Syrië "geen overwinning" genoemd. 

Wat de Syrische Koerden betreft, lijkt het vertrouwen in de VS ver te zoeken, al zei een van hun commandanten vandaag nog dat president Trump garanties gegeven heeft. De woordvoerder van de Syrisch-Koerdisch-Arabische militie SDF, Mustafa Bali, verwoordde het enkele dagen geleden echter nog als volgt: 

Meest gelezen