Videospeler inladen...

Tv-makers en vrienden Tom Waes en Eric Goens: "Afscheid Marieke Vervoort was triest, maar ook positief en humoristisch"

Rolstoelatlete Marieke Vervoort heeft gisteravond in intieme kring afscheid genomen van het leven. Tv-makers en vrienden Tom Waes en Eric Goens waren er ook. Het was een afscheid dat Vervoort typeerde. "Vreselijk triest, maar tegelijk ook positief en humoristisch", zegt Tom Waes. "Haar laatste woorden tegen mij waren: ‘Allez, rot nu op’. Dat was iets dat alleen Marieke kon zeggen." Ook professor palliatieve geneeskunde Wim Distelmans, die Vervoort al jaren begeleidde, was er op haar laatste momenten: "Het leek de ultieme vorm van hulpverlening."

Marieke Vervoort heeft gisteravond afscheid genomen van familie en vrienden voor ze overleed door euthanasie. Ook tv-gezichten Tom Waes en Eric Goens waren erbij tijdens de laatste momenten.

“Voor zover ik het mooi kan noemen, was het een heel mooi, sereen afscheid, in alle rust”, zegt Eric Goens op Radio 2 West-Vlaanderen over het afscheid. 

"Rot nu op"

Tom Waes is ook nog onder de indruk en zegt dat het een moment was dat hij nooit meer zal vergeten. "Op de een of andere manier was het vreselijk triest, maar op een andere manier was het zo positief en humoristisch."

Typerend was de manier waarop ze afscheid nam van Waes. "Haar laatste woorden tegen mij waren: ‘Allez, rot nu op’. Dat was iets dat alleen Marieke Vervoort kon zeggen. "

Vreugde en tranen

Eric Goens houdt er dezelfde herinnering aan over: “Ze heeft het heel bewust beleefd, met alle vreugde en tranen die daarbij horen." Zowel Waes als Goens was onder de indruk van het moment. 

"Euthanasie klinkt zo gemakkelijk, maar je stapt wel degelijk uit het leven”, benadrukt Goens.  Voor Tom Waes was het de eerste keer dat hij afscheid moest nemen van iemand die euthanasie laat uitvoeren.

Waes: "Euthanasie is iets heel raars. Om afscheid te nemen van iemand die nog volledig bij zinnen is en met wie je nog perfect kunt praten en van wie je weet dat die er een half uur later niet meer zal zijn, dat is toch iets speciaals."

Beluister de reactie die Tom Waes vanochtend gaf aan VRT NWS en lees eronder verder:

Goens prijst “Wielemie”, zoals ze genoemd werd, en toont veel begrip voor haar beslissing om voor euthanasie te kiezen.

"Er wordt heel gemakkelijk gezegd dat ze gekozen heeft voor euthanasie, maar ze had geen andere keuze. Als ze echt de keuze had kunnen maken, had ze ervoor gekozen om op zijn minst 180 jaar te worden.”

“Ze leefde in een continue toestand van valium en andere kalmerende middelen. Je merkte ook dat ze echt op was”. 

Ondanks die roes zag Goens dat Vervoort “heel hard besefte dat dit echt wel het einde was”. “Je bleef tot op het laatste moment merken dat hoewel er een opluchting was, het een rauw verdriet was.”

Tegelijk voelde Goens ook een onrecht bij Vervoort, waar ze zich afvroeg “waarom moet mij dit overkomen? Waarom heb ik niet het recht, zoals zovele mensen om een al bij al ongestoord en comfortabel leven te leiden?”

Beluister het volledige gesprek met Eric Goens op Radio 2 West-Vlaanderen:

Bekijk hier het gesprek met Eric Goens en Wim Distelmans in "Vandaag":

Videospeler inladen...

Eric Goens is de maker van het tv-programma "Het huis". Daarin was Marieke Vervoort vier jaar geleden te gast. In het programma vertelde ze al dat ze zelf wilde beslissen wanneer haar leven zou eindigen. "Ik wil niet al stikkend eindigen. Dat wil ik echt niet", zei ze toen. De volledige uitzending is online te bekijken op VRT NU en wordt vanavond heruitgezonden op Eén om 23.15 uur.

Videospeler inladen...

"Ze heeft gezorgd voor meer aanvaarding van euthanasie bij mensen met ondraaglijke pijn"

Vervoort haar kamer stond de afgelopen dagen vaak overvol. Er waren teveel mensen die afscheid wilden nemen van Marieke. Naast vrienden en familie was ook Wim Distelmans, professor paliatieve geneeskunde en Vervoort haar begeleidende arts er bij: "Op het einde was ze op. Het was voor haar heel moeilijk om een datum te prikken, maar uiteindelijk ging het vlot en zei ze “ik wil dat het dan eindigt".

Het is bijna een logisch gevolg van wat je de laatste maanden en jaren hebt doorgemaakt. Dan lijkt het bijna de ultieme vorm van hulpverlening

Distelmans is vragende partij om de euthanasiewet uit te breiden. Hij merkt ook dat mensen als Vervoort bijdragen aan het publieke debat, want Marieke praatte al lange tijd heel open over haar beslissing om voor euthanasie te kiezen: "In de binnenlandse pers heeft ze gezorgd voor meer aanvaarding van euthanasie bij mensen die niet terminaal ziek zijn, maar ondragelijke pijn hebben."

Na het jaren medisch begeleiden van Vervoort, merkte ook Distelmans dat het einde in zicht kwam: "Het is bijna een logisch gevolg van wat je de laatste maanden en jaren hebt doorgemaakt. Dan lijkt het bijna de ultieme vorm van hulpverlening." 

Wie zelf vragen heeft, of nood heeft aan een gesprek, kan (gratis en anoniem) terecht bij Tele-onthaal, via het nummer 106 of via een chat op www.tele-onthaal.be

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen