Vrouw ontdekt borstkanker door warmtecamera in museum: "Hij dient er niet voor, maar die camera heeft mijn leven gered"

Een museumbezoek afgelopen voorjaar heeft het leven van een Britse vrouw veranderd, letterlijk. Afgelopen voorjaar was ze met haar man en kinderen in het Schotse museum Camera Obscura & World of Illusions. Op een warmtecamera zag ze hoe haar linkerborst opvallend oplichtte. Ze bleek borstkanker te hebben.

Camera Obscura & World of Illusions is een van de topattracties van de Schotse hoofdstad Edinburgh. Het ligt op Castle Hill, in de oude binnenstad, vlak bij Edinburgh Castle. Verspreid over vijf verdiepingen kunnen mensen zich vergapen aan allerlei illusies en interactieve opstellingen. Een van de populairste is de Thermal Camera, een infraroodcamera waarmee mensen een beeld krijgen van de warme en koude plekken van hun lichaam.

Een bezoekje aan die Thermal Camera bleek voor Bal Gill (41), een moeder van twee kinderen uit Slough, in Berkshire, levensreddend te zijn. Ze merkte op de beelden hoe haar linkerborst feller kleurde. Met andere woorden: warmer. Een bezoekje aan de dokter bracht duidelijkheid: ze bleek borstkanker te hebben.

(lees verder onder de foto)

Drie operaties, maar geen chemo en geen bestraling

"In mei bezocht ik met mijn gezin Edinburgh Castle en op de terugweg zagen we het museum", doet Bal Gill haar verhaal op de website van het museum. "We bezochten er de Thermal Camera. Zoals iedereen wuifden we met onze armen om te zien welke beelden we kregen. Toen ik dat deed, zag ik een hitteplek op de plaats van mijn linkerborst. We vonden het wel vreemd, op de beelden bij andere mensen zagen we het niet. Ik nam een foto en we gingen weer voort."

"Toen ik een paar dagen later weer thuis was, ging ik door mijn foto's op mijn gsm en ik zag die foto weer. Ik begon te googelen en kwam heel wat artikels tegen over infraroodcamera's, borstkanker en thermografie. Ik maakte een afspraak bij de dokter en ik bleek inderdaad borstkanker te hebben, gelukkig in een heel erg vroeg stadium."

Zonder die camera had ik het nooit geweten. Ik weet dat hij hier niet voor dient, maar voor mij heeft hij echt mijn leven veranderd.

Bal Gill

Bij Gill werd hooggradig ductaal carcinoma in situ (DCIS) vastgesteld, een vroege vorm van borstkanker die kan uitgroeien tot een invasieve en levensbedreigende ziekte. Ze onderging twee operaties en moet er nog eentje laten doen om te voorkomen dat de kanker zich verspreidt. Omdat ze er zo snel bij was, hoeft ze geen chemotherapie en bestraling te ondergaan.

"Ik wil jullie gewoon heel erg bedanken", schrijft de vrouw op de website van het museum. "Zonder die camera had ik het nooit geweten. Ik weet dat hij hier niet voor dient, maar voor mij heeft hij echt mijn leven veranderd. Ik kan dat niet genoeg benadrukken."

(lees verder onder de tweet)

"Geen idee dat onze camera dit kon oppikken"

Museummanager Andrew Johnson reageert emotioneel en opgelucht. "We hadden er geen idee van dat onze Thermal Camera de capaciteit had om symptomen van een ziekte op te pikken. We waren heel ontroerd toen ze contact met ons opnam, borstkanker is iets waar sommige leden van mijn team en ikzelf van dichtbij mee te maken kregen. Ongelofelijk hoe Bal het verschil op de beelden opmerkte en meteen ook actie ondernam. We wensen haar het allerbeste en hopen haar snel te ontmoeten."

Wat is thermografie?

In de geneeskunde is thermografie een methode waarmee je de warmte meet die delen van het lichaam kunnen afgeven. Dat gebeurt met een infraroodcamera die temperatuurverschillen in kaart brengt. De foto die je dan krijgt, is een thermogram. Het is een niet-invasief onderzoek, wat betekent dat er geen operatie of straling aan te pas komt.

Thermografie gaat uit van twee principes: kankercellen groeien en vermeerderen snel, waardoor de bloedstroom en het metabolisme (stofwisseling, red) in de tumor ook sneller verlopen. En bij een sneller lopende bloedstroom en een verhoogd metabolisme stijgt ook de temperatuur van de huid.

Bij borstkanker kan thermografie een aanvullend onderzoek zijn, naast onder meer een mammografie (een röntgenfoto van de borst, red).

Meest gelezen