Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

VS-ambassadeur Taylor: "Trump hield wapenhulp achter tot Oekraïne onderzoek naar Biden Junior wou starten"

In een getuigenis voor een parlementscommissie heeft ambassadeur Bill Taylor een vernietigend beeld geschetst van de manier waarop VS-president Donald Trump omgaat met de regering van Oekraïne. Taylor bevestigt dat Trump Oekraïne onder druk zet om een onderzoek te openen naar Hunter Biden, de zoon van zijn Democratische rivaal voor het presidentschap Joe Biden.

Taylor werd gehoord achter gesloten deuren, maar de tv-zender CNN heeft een verslag van 15 pagina's over zijn getuigenis kunnen inkijken. Daaruit zou blijken dat het Witte Huis wel degelijk druk uitgeoefend zou hebben op Oekraïne om gerechtelijke onderzoeken te starten naar Hunter Biden, de zoon van voormalig vicepresident Joe Biden.

Er was een irregulier, informeel kanaal van VS-beleid tegenover Oekraïne met speciaal gezant Kurt Volker, ambassadeur bij de EU Sondland, minister van Energie Rick Perry en de heer Giuliani

Bill Taylor, VS-ambassadeur in Oekraïne

Ambassadeur Taylor zegt sinds augustus dit jaar bezorgd te zijn over "het fundamenteel ondermijnen van de relatie met Oekraïne door een informeel kanaal van VS-besluitvorming dat geleid werd door Rudy Giuliani, de persoonljke advocaat van president Trump".

Taylor had het ook over het achterhouden van beloofde militaire hulp door de VS aan Oekraïne, het beruchte telefoongesprek tussen Trump en de Oekraïense president Volodimir Zelenski op 25 juli en het dan toch vrijgeven van de militaire hulp nadien. 

Bill Taylor is niet de eerste de beste

Als de versie van CNN klopt, is de getuigenis van ambassadeur Bill Taylor een forse tegenvaller voor president Trump, die bedreigd wordt met een afzettingsprocedure over de kwestie. Trump had de commissie in het Huis eerder verweten een "lynchpartij" tegen hem op te zetten.

Taylor is echter geen politicus, maar een gerespecteerd diplomaat en voormalig militair. Hij diende zes jaar in de infanterie, vocht in Vietnam en werkte op Amerikaanse vertegenwoordigingen in Afghanistan en Irak en was nadien belast met het opvolgen van het Arabisch volksprotest in 2011.

Tussen 2006 en 2009 was Taylor al eens VS-ambassadeur in Oekraïne en hij kent het land dus erg goed. In de zomer van dit jaar nam hij die post in Kiev opnieuw op en blijkbaar botste hij dan ook erg snel met het "alternatieve circuit" van Giuliani, voormalig burgemeester van New York en nu persoonlijk advocaat van president Trump.

Meest gelezen