Zeldzame albinozeehond opgevangen op Texel

Het natuurcentrum Ecomare op de Waddeneilanden in Nederland vangt sinds gisteren een wel heel bijzondere gast op: een albinozeehond. Albinisme is een eigenschap waarbij de huid geen pigment aanmaakt, met andere woorden, het is een grijze zeehond met een witte vacht. En dat komt maar zelden voor. 

Wandelaars merkten gisteren een witte zeehond op op de Waddendijk van Texel. Verzorgers van het natuurcentrum Ecomare waren in eerste instantie in de war. Pasgeboren grijze zeehonden hebben een witte vacht, maar uit onderzoek bleek dat het wel degelijk om een gewone zeehond ging, en geen pasgeboren pup.

(tekst gaat voort onder de foto)

Ecomare

Het dier is een mannetje van 3 tot 4 maanden oud en vertoont kenmerken van albinisme, een afwijking waarbij in de huid geen pigment wordt aangemaakt. Naast een witte vacht heeft hij bijvoorbeeld rode ogen en weinig of geen zicht. Oogproblemen komen vaker voor bij albinisme.

De zeehond weegt 16,8 kg, wat een goed gewicht is, maar lijdt wel aan een longworminfectie. Hij wordt daarvoor behandeld.

(tekst gaat voort onder de tweet)

Albinisme bij zeehonden komt heel zelden voor. Het is pas de eerste keer dat Ecomare een albinozeehond opvangt.  Het tegenovergestelde van albinisme, melanisme, waarbij de dieren juist helemaal zwart zijn, komt wat vaker voor.

Het dier verblijft in quarantaine, maar de bezoekers kunnen hem wel van achter glas bekijken. "We hopen dat de medicatie aanslaat, het dier snel herstelt en we hem weer kunnen uitzetten in de natuur", zegt een woordvoerder van Ecomare aan de Nederlandse omroep NOS.

Meest gelezen