In het wit: het schoolhoofd tegen wie de vrouw een klacht had ingediend wegens seksuele intimidatie.
AFP or licensors

16 mensen krijgen doodstraf voor moord op 19-jarige studente in Bangladesh

In Bangladesh zijn 16 mensen ter dood veroordeeld voor de moord op een 19-jarige studente. De vrouw werd in april levend in brand gestoken nadat ze een klacht had ingediend tegen haar leerkracht wegens ongewenste intimiteiten.

De 19-jarige Nusrat Jahan Rafi volgde les in een madrassa, een koranschool, in Feni, een klein stadje op zo'n 160 kilometer van de Bengaalse hoofdstad Dhaka. Nadat ze een klacht had ingediend tegen haar leerkracht, die ook aan het hoofd van de school stond en door de politie werd opgepakt, probeerden verschillende mensen haar het zwijgen op te leggen.

11 dagen nadat ze naar de politie was gestapt, werd ze door een groepje mensen naar het dak van haar school geleid. Ze vroegen haar om haar klacht opnieuw in te trekken. Toen ze dat weigerde, werd ze met benzine overgoten en in brand gestoken. Volgens de politie wilden de belagers het op een zelfmoord doen lijken, maar de vrouw kon ontsnappen en om hulp vragen.

Ze overleed enkele dagen later aan haar verwondingen. 80 procent van haar lichaam was verbrand. Het schoolhoofd tegen wie de vrouw een klacht had ingediend, zou vanuit de gevangenis de opdracht voor de moord gegeven hebben. De zaak leidde tot heel wat ophef in Bangladesh.

Tijdens een protestactie in april vragen vrouwen gerechtigheid na de moord op de 19-jarige Nusrat Jahan Rafi.

16 mensen, onder wie het schoolhoofd, 2 andere leerkrachten en enkele klasgenotes van de vrouw zijn nu ter dood veroordeeld. Onder hen zijn ook enkele machtige mannen binnen de gemeenschap van de vrouw. Het proces verliep uitzonderlijk snel, in een land waar dergelijke processen gewoonlijk jaren aanslepen.

Alle veroordeelden pleitten onschuldig en gaan in beroep. De helft van hen zegt dat de speurders hen hebben gedwongen een proces-verbaal te tekenen waarin ze bekentenissen aflegden. Sommigen zeggen ook dat ze gefolterd zijn.

De zaak-Nusrat is geen alleenstaand geval, seksuele intimidatie komt heel vaak voor in scholen in Bangladesh. Ook in andere domeinen van de maatschappij is seksuele intimidatie en misbruik wijdverspreid. Veel meisjes en vrouwen durven het echter niet aan om een klacht in te dienen. Ze lopen het risico door hun gemeenschap lastiggevallen te worden, uitgestoten te worden of in sommige gevallen krijgen ze met fysiek geweld te maken.

Meest gelezen