De Belgische militaire valschermploeg behoort tot de wereldtop. FOTO: Defensie/ Ritchie Sedeyn

Belgische parachutistenploeg pakt goud op Militaire Wereldspelen 

De nationale militaire parachutistenploeg heeft de gouden medaille behaald in de discipline "vrije val" op de Militaire Wereldspelen in het Chinese Wuhan. De Militaire Wereldspelen worden om de vier jaar gehouden sinds 1995. Dit jaar nemen 10.000 atleten uit meer dan 100 landen deel. Het is al de tweede Belgische medaille op deze editie. Gisteren behaalde hoogspringer Thomas Carmoy brons.

Het vierkoppige skydiveteam werd op de Militaire Wereldspelen van de CISM (Conseil International du Sport Militaire) al voor de elfde keer op rij de beste militaire ploeg in de discipline formation skydive per vier. "Daarbij moet de ploeg binnen 35 seconden zoveel mogelijk opgelegde figuren vormen en dit over meerdere rondes", laat Defensie weten. Die discipline levert ook een heel schouwspel in de lucht op.

Dat de ploeg goud haalde was geen verrassing, want ze is al jaren de wereldtop in haar discipline. Van de vele gefilmde sprongen van de ploeg, valt deze bij de Palm Islands in Dubaï zeker op. 

De ploeg bestaat uit Defensie-topsporters David Grauwels, Andy Grauwels, Jeroen Nollet, Dennis Praet en videoman Luc Van Britsom. Zij zijn nu ook heersend wereldkampioen in burger, zowel indoor in de windtunnel als outdoor. "Hun focus zal vanaf nu liggen op het verlengen van deze burgerlijke wereldtitels volgend jaar", klinkt het.

Het is al de tweede medaille die de Belgische delegatie binnenhaalt. Gisteren behaalde topatleet Thomas Carmoy brons bij het hoogspringen.

Olympische spelen voor militairen

U heeft misschien nog nooit gehoord van de Militaire wereldspelen. Nochtans is het een vierjaarlijks evenement waar ook heel wat spektakel bijhoort. De spelen zijn door het CISM (Conseil International du Sport Militaire) in het leven geroepen in 1995 met als doel de verbroedering tussen militairen van verschillende landen en daardoor ook vrede te bevorderen.

De eer om de spelen te organiseren was dit jaar aan China. 10.000 atleten uit meer dan 110 landen zakten af naar de Chinese stad Wuhan om in 27 disciplines te strijden voor een medaille. België had een delegatie van 51 atleten. 

Dat de Militaire Wereldspelen ook enige grandeur hebben, valt al af te leiden uit de openingsceremonie dit jaar, op 18 oktober. 

Met onze twee medailles zullen we allicht de spelen niet winnen. Momenteel staan gastland China en Rusland comfortabel op kop met respectievelijk 151 en 123 medailles. Op de derde plaats volgt Brazilië met 59. De Militaire Wereldspelen lopen nog tot zondag 27 oktober.

Meest gelezen