Videospeler inladen...

Britse premier Johnson wil vervroegde verkiezingen op 12 december: "Tijd voor oordeel van het volk"

De Britse premier Boris Johnson wil op 12 december vervroegde verkiezingen organiseren. Op die manier wil hij extra druk zetten op het parlement om zijn brexitakkoord goed te keuren. Een stemming over de verkiezingen vindt maandag plaats.

Eerder deze week slaagde Boris Johnson er niet in om het parlement achter zijn tijdschema te krijgen om de brexitwetgeving in drie dagen door het Lagerhuis te laten goedkeuren, om er zo voor te zorgen dat de Britten op 31 oktober alsnog met een akkoord uit de Europese Unie zouden kunnen stappen. Het parlement wil meer tijd om de brexitwetgeving en het brexitakkoord grondig te kunnen bestuderen.

Maar volgens Johnson is het parlement al veel te lang aan het treuzelen met de brexit. Hij heeft naar eigen zeggen een "fantastisch nieuw akkoord" gesloten met de Europese Unie en vindt dat het parlement dat nu maar moet goedkeuren. Om extra druk te zetten, wil Johnson het parlement maandag laten stemmen over vervroegde verkiezingen op 12 december. Johnson heeft daarvoor een tweederdemeerderheid nodig.

De oppositie wil echter alleen instemmen met nieuwe verkiezingen als de Europese Unie toestemt met een lang uitstel voor de brexit. Die beslissing wordt normaal gezien morgen verwacht. Voor Johnson zelf is lang uitstel een gruwelscenario. Hij vindt dat het in zo'n geval tijd is om het volk te laten oordelen. Mochten er verkiezingen komen en hij haalt een meerderheid in het parlement, dan zal die meerderheid het brexitakkoord goedkeuren, zegt hij. Tenzij het parlement dat eerder al gedaan zou hebben.

Nu Johnson erin geslaagd is een nieuw brexitakkoord te sluiten met de EU, lijkt hij op een verkiezingsoverwinning af te stevenen. Instemmen met verkiezingen, wordt met andere woorden een grote gok voor oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour).

Johnson wint stemming over Queen's Speech

Intussen heeft de regering van premier Johnson vandaag de stemming over de Queen's Speech gewonnen. Het komt zelden voor dat een regering die stemming verliest (de laatste keer was in 1924), maar in brexittijden is niets uitgesloten. Hoewel hij officieel geen meerderheid meer heeft, kreeg de regering toch genoeg stemmen.

De Queen's Speech is de jaarlijkse toespraak van de Britse koningin in het parlement. De tekst is geschreven door de regering en bevat de plannen van de regering voor het komende jaar. Het gaat om 26 wetten die de regering wil indienen, waaronder 7 brexitwetten. De Queen hield haar toespraak op 14 oktober. Normaal volgt de stemming zo'n 5 dagen na de toespraak, na een uitgebreid debat. Dat werd echter onderbroken door de brexitdebatten, waardoor de stemming nu pas plaatsvond.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen