Videospeler inladen...

Duitsland wil internationale vredesmacht voor Noord-Syrië

De NAVO-ministers van defensie hebben vrank en vrij gediscuteerd over de Turkse militaire operatie in het noorden van Syrië. NAVO-topman Stoltenberg erkende dat er meningsverschillen waren. Vooral de Europese landen keurden dat Turkse optreden af, en ook de Amerikaanse minister Esper had het over een "onnodige" operatie. Toch lijken de plooien alweer te worden gladgestreken. Een Duits voorstel om nu een internationale troepenmacht te sturen wordt blijkbaar niet meteen afgeketst door Turkije. Het valt nog wel te bezien of Rusland daarmee akkoord kan gaan. 

Toen de Turkse troepen en hun bevriende milities twee weken geleden het noorden van Syrië binnentrokken om daar de Koerdische YPG-milities uit te schakelen of te verdrijven, klonk er vanuit Europa vooral kritiek. De Koerden hadden zware offers en een onmisbare bijdrage geleverd in de strijd tegen terreurgroep IS. Dat Turkije hen nu, met de zegen van president Trump, zou aanvallen en verjagen, was voor Europa onaanvaardbaar.

Toch klonk meteen ook de vraag: waar was Europa zelf dan? Het leek gemakkelijk om Trump te verwijten dat hij zijn troepen weghaalde, als de Europese landen zelf intussen uitblonken door afwezigheid in het gebied. Het voorstel van de Duitse minister van defensie Annegret Kramp-Karrenbauer, doorgepraat met kanselier Merkel, komt aan die kritiek tegemoet.    

Weinig details

Eerder deze week spraken de Russische president Poetin en zijn Turkse collega Erdogan af dat Russische en Turkse troepen zouden patrouilleren in de "veiligheidszone" die Turkije wou in het noorden van Syrië. De Koerdische YPG-milities zouden zich tot 32 kilometer van de grens moeten terugtrekken. Het Duitse voorstel komt er nu op neer dat een ruimere internationale troepenmacht, met een inbreng van Europese landen, die vredes- en ordehandhaving op zich zou nemen. "Het Russisch-Turkse akkoord heeft geen vrede gebracht en biedt geen basis voor een politieke oplossing op lange termijn", zei minister Kramp-Karrenbauer. "Wij zoeken een oplossing waarbij de internationale gemeenschap wordt betrokken."

De details van het voorstel zijn absoluut nog niet duidelijk: hoe breed en hoe lang zou die zone zijn, en wat met de Syrische regeringstroepen die intussen ook weer in Noord-Syrië ontplooid zijn? Maar belangrijk: de Turkse minister van defensie stond,  naar verluidt, open voor het plan. Ook zijn Amerikaanse collega Esper vond het een goede optie. "Dat hebben we onze Europese partners al enige tijd gevraagd: om meer te doen," zei hij. Daarmee lijkt er binnen de NAVO opnieuw een begin van eensgezindheid te ontstaan.   

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Rusland spelmaker

Ook bij de Koerden valt het plan van minister Kramp-Karrenbauer in goede aarde. "Dat voorstel steunen wij", zei de commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten Mazlum Abdi. De vraag is alleen hoe  Rusland zal reageren. Met het vertrek van de Amerikaanse troepen is Rusland de enige grote spelmaker geworden in Syrië, een positie die het allicht niet graag opnieuw uit handen geeft.

Bovendien houden de Russen het regime-Assad een hand boven het hoofd. Of de Syrische president opgezet zal zijn met een internationale troepenmacht, met Europese inbreng, valt te betwijfelen. 

NAVO-topman Stoltenberg lijkt de boot af te houden. Hij suggereerde dat zo'n troepenmacht via de VN tot stand zou moeten komen. In de VN-Veiligheidsraad heeft Rusland een vetorecht. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen