Het Graf van de Koningen is een 2000 jaar oude archeologische site in Oost-Jeruzalem.
AFP or licensors

Graf van de Koningen in Jeruzalem weer geopend voor publiek

Het Graf van de Koningen, een archeologische site in Oost-Jeruzalem, is opnieuw open voor het publiek. De site is eigendom van de Franse staat. Die investeerde er de afgelopen tien jaar meer dan 1 miljoen euro in om ze te restaureren en toegankelijk te maken voor het publiek. Op 27 juni ging de site al eens open, maar toen moest ze al na enkele uren weer sluiten, omdat ultraorthodoxe joden het recht opeisten om er te gaan bidden, zonder een toegangsticket te betalen of te reserveren.

Het Graf van de Koningen is een grafmonument dat zo'n 2.000 jaar geleden uit steen gehouwen is. Het is een voorbeeld van de joodse grafcultuur uit de Romeinse tijd en wordt beschouwd als een van de grootste en mooiste in de regio.

De site is gelegen in Oost-Jeruzalem, dat is een deel van de stad Jeruzalem dat Israël pas in 1967 veroverde en inlijfde, zonder de zegen van de internationale gemeenschap. Oost-Jeruzalem was en is voornamelijk Palestijns, maar steeds meer Joden komen er zich vestigen. Voor de ultraorthodoxe joden is het Graf van de Koningen een heilige plaats, waar ze hun voorouders willen vereren.

De Franse staat, die de site bezit, stelt ze vanaf vandaag weer twee dagen per week open voor het publiek. Bezoekers moet zich vooraf online registeren en 2,5 euro betalen. Vanochtend, toen de site openging, stonden er zo'n 30 mensen te wachten om binnen te gaan. Dat is ongeveer het maximum toegelaten aantal. Het waren vooral ultraorthodoxe joden die er gingen bidden. Dat gebeurde onder toezicht van de politie. 

(lees voort onder de foto)

Bezoekers wachten aan de poort van het Graf van de Koningen. Dat gaat vandaag weer open voor het publiek.
AFP or licensors

De site werd lange tijd beschouwd als de begraafplaats van de koningen van Judea, zoals de Bijbelse figuren koning David en koning Salomon. In 1863 kreeg de Franse archeoloog Félicien de Saulcy de toestemming om opgravingen te doen. Hij vond verschillende sarcofagen, die nu bewaard worden in het Louvre in Parijs. Uiteindelijk werd het uitgesloten dat hier de koningen van Judea zijn begraven, maar de naam voor het momument is gebleven. 

Koningin Helena van Adiabene

Nu wordt aangenomen dat het monument gebouwd werd door koningin Helena van Adiabene. Zij kwam in de eerste eeuw na Christus vanuit Koerdistan, in het noorden van Irak, naar Jerusalem. Ze bekeerde zich in het jaar 30 tot het jodendom. Ze liet de graftombe bouwen als familiegraf en lag er wellicht ook zelf begraven.

In de jaren 1870 kocht een Frans-Joodse familie de site. Ze schermde ze af met een muur en een hek. In 1886 droeg ze de site over aan de Franse staat. 

Sinds 2010 werd de site gerestaureerd en was ze gesloten voor publiek. De heropening verliep niet van een leien dakje, omdat sommige Joodse organisaties de Franse eigendom in vraag stelden. Ultraorthodoxe joden willen er vrije toegang krijgen om te bidden. De vrees bij de Franse overheid was dat het een religieuze plaats zou worden en geen archeologische site. 

Meest gelezen