Videospeler inladen...

Hoe de geschiedenis van het Midden-Oosten deze maand in een nieuwe plooi kwam te liggen: dat hoor je in Vranckx & Byloo

De wereld kookt weer een beetje. In Syrië, waar een nieuwe deal-maker is opgestaan. En in Nicaragua, waar het volk genoeg heeft van het schrikbewind. In Bangladesh wordt er dan weer minder gekookt: daar zijn de uien 700% duurder geworden. Hoe dat allemaal komt, dat zoeken Rudi en Vincent deze maand uit in hun podcast.

Don’t be a tough guy. Don’t be a fool! Twee weken nadat de Amerikaanse president zijn Turkse collega een wel heel ongewone brief had gestuurd, werden Amerikaanse soldaten met tomaten bekogeld door hun oude bondgenoten, de Koerden. 

Wat bezielde Trump om zijn troepen terug te trekken uit Syrië en zo van Poetin de nieuwe deal-maker te maken? En waarom vond president Erdogan het eigenlijk zo nodig om Syrië binnen te vallen? Rudi, net terug uit Syrië, voelde ter plaatse de ontreddering bij de Koerden.

In Nicaragua kies je niet zomeer wat je op je arm laat tatoeëren

Een goeie 5.000 kilometer verder gooiden ze deze maand dan weer allerminst met hun groenten. Meer zelfs: de Indische premier Modi heeft de export van uien uit zijn land verboden, waardoor ze in Bangladesh in één klap 700% duurder werden. Het is het verhaal van een wereldeconomie die er maar niet in slaagt de broodnodige omschakeling te maken.

Nomade Lisanne Corijn trok voor haar Vranckx-reportage naar Nicaragua.
VRT / Astrid Goossens

Wist je trouwens dat er ook in Nicaragua sociale onrust sluimert? Nomade Lisanne Corijn verzon een smoes om haar familie en vrienden niet te alarmeren, trok er vervolgens zelf heen en stelde vast dat er een echt angstklimaat heerst. Je kiest er zelfs niet eens zomaar wat je op je arm laat tatoeëren.

Naar goede gewoonte gooit Vincent als afsluiter Rudi een compleet onvoorbereide vraag naar het hoofd. En deze week is het er een om eens goed op te kauwen. Is de mens in essentie goed? Rudi heeft zijn antwoord verrassend snel klaar.

De nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. Praat mee over de podcast in de Facebookgroep Vranckx & Byloo of stuur jouw ‘message to Rudi’ in via vb@vrt.be.

Meest gelezen