Schokgolf door het Verenigd Koninkrijk na 39 doden in vrachtwagen, maar het is niet de eerste keer 

Na de ontdekking van de 39 lichamen in de oplegger van een vrachtwagen in het Verenigd Koninkrijk, trekt een schokgolf door het land. Toch is het niet de eerste keer dat een incident van deze schaal plaatsvindt. De afgelopen jaren zijn verschillende migranten en vluchtelingen gestorven in een auto of vrachtwagen. Hier vindt u een overzicht van de opmerkelijkste zaken. 

Verenigd Koninkrijk, 18 juni 2000

De douane trof in een vrachtwagen in de Britse havenstad Dover 58 lichamen aan. Ook hier hadden de slachtoffers de Chinese nationaliteit. Zij waren allemaal gestikt in de koelwagen. Twee mensen overleefden de rit, maar werden zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. De Nederlandse vrachtwagen kwam Engeland binnen via de haven van Zeebrugge. De 60 mensen zaten voor meer dan 18 uur vast in de container.

De bestuurder van de vrachtwagen werd veroordeeld tot 14 jaar cel voor zijn aandeel in de mensensmokkel. Een aantal jaren later werden nog eens negen Chinese bendeleden veroordeeld voor hun aandeel in de tragedie. 

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal" en lees verder onder de video:

Video player inladen...

Verenigd Koninkrijk, 16 augustus 2014

In de Britse haven Tilbury vonden havenarbeiders 35 Afghaanse verstekelingen in een container. Ze deden de ontdekking nadat ze geschreeuw en geklop hadden gehoord. Bij het openen van de container bleek één man overleden te zijn. De container kwam via de haven van Zeebrugge het Verenigd Koninkrijk binnen. De scanner die de scheepvaart­politie in Zeebrugge gebruikt om verstekelingen op te sporen, was toen kapot. 

Oostenrijk, 27 augustus 2015

De Oostenrijkse politie vond 71 overleden illegale migranten, waaronder acht kinderen, in een vrachtwagen op de vluchtstrook van een snelweg. De migranten waren al enkele dagen overleden. Zij zouden binnen enkele uren na het instappen gestikt zijn. Het ging voornamelijk om illegale migranten met de Afghaanse, Syrische en Iraakse nationaliteit. De chauffeur beweerde dat hij niet wist hoe hij de deuren gedeeltelijk gesloten moest houden, zodat er lucht kon binnendringen.

Vorig jaar werden de bestuurder en drie anderen veroordeeld tot 25 jaar celstraf voor moord. Tien andere verdachten kregen straffen van drie tot twaalf jaar cel. De smokkelaars ontkenden dat ze wisten dat de migranten aan het stikken waren, maar onderschepte telefoontjes bewezen het tegendeel. 

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal" en lees verder onder de video:

Video player inladen...

Servië, 22 mei 2019

Twee migranten kwamen om in een vrachtwagen door hitte en zuurstoftekort. Twee anderen overleefden het wel. De vier hadden zich verstopt in een tankwagen in het noorden van Servië, vlak bij de grens met Hongarije. De chauffeur ontdekte hen toen hij de tank opende en ze bewusteloos zag liggen. Minstens twee van de migranten kwamen uit Afghanistan.

Griekenland, 26 augustus 2019

Een smokkelauto volgepropt met asielzoekers crashte op een Noord-Griekse snelweg, waarbij zes mensen, waaronder drie kinderen, om het leven kwamen en nog eens vier volwassenen ernstig gewond raakten.

De chauffeur, die betaald werd om de asielzoekers te vervoeren, kwam ook om het leven. Volgens de Griekse overheid ging het om Syrische en Iraakse vluchtelingen.  

Meest gelezen