Jill Peeters houdt het weerbericht voor bekeken

Jill Peeters stopt als weervrouw bij VTM. Nog tot eind dit jaar verzorgt ze de weerpraatjes, daarna begint ze iets anders. "Ik zal nog met weer en klimaat bezig zijn, maar wat precies, dat staat nog open", zegt Jill Peeters. In 2000 volgde ze Eddy De Mey op als weervrouw bij VTM. Ze groeide uit tot een van Vlaanderens invloedrijkste stemmen in het debat over de klimaatverstoring.   

Jill Peeters, 44, is  meteoroloog en klimaatdeskundige. Voor haar heldere aanpak van het weerbericht en aanverwante informatie over klimaat en milieu kreeg ze in 2016 de Wablief-prijs voor duidelijke taal. Als kritische stem in het klimaatdebat was ze een veelgevraagd spreker. De Verenigde Naties vroegen haar om deel te nemen aan een denktank over klimaatbeleid.  Precies in de klimaatkwestie wil ze een rol blijven spelen. 

 Het klimaatverhaal is zonder meer het belangrijkste verhaal van onze en de volgende generaties

Jill Peeters

Op 11 juli vorig jaar ontving Jill Peeters het ereteken van de Vlaamse Gemeenschap die uitzonderlijk verdienstelijke Vlamingen huldigt. Bij VTM klinkt het dat de omroep volop een weer-, klimaat- en wetenschapsredactie uitbouwt. In die groep zal Jill Peeters nieuwe talenten mee opleiden.   

Uiteraard is Jill Peeters vooral bekend van haar werk bij VTM, maar ze heeft ook een klein verleden bij Vitaya en de VRT. Ze was ook een graag geziene gast in "De ideale wereld" en "De afspraak" op Canvas. Ze schreef enkele boeken: "Jill doet het weer" en "40 graden in de schaduw" zijn de meest bekende. In 2017 startte ze de internationale samenwerking van weermannen en -vrouwen Climate Without Borders.   

De invloed van Jill Peeters op de bewustwording over de klimaatcrisis mag niet onderschat worden. Precies omdat ze bij een commerciële omroep werkte, en een charmante, vlotte en altijd goedgezinde vrouw was, bereikte ze veel meer mensen dan de traditionele wetenschappers, actievoerders en onheilsprofeten. Hieronder ziet u een kort fragment uit "De Laatste Show" op Eén. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen