Videospeler inladen...

Lange wachtrijen om Uluru een laatste keer te beklimmen voor verbod ingaat: "Bij ons beklim je ook geen kathedraal"

In Australië schuiven mensen al dagen in lange rijen aan om Uluru  (of Ayers Rock) een laatste keer te beklimmen. Vanaf zaterdag is dat voorgoed verboden. “Ik beken schuld. Ik heb de rots beklommen”, zegt Luc Callewaert van reisorganisatie Joker in “De wereld vandaag”.

Uluru is een zandstenen rotsformatie van 348 meter hoog. Ze werd in 1873 door kolonisten genoemd naar Sir Henry Ayers, een lokaal politicus en mijnbouwmagnaat. In 1985 werd de rots overgedragen aan de Anangu en twee jaar later werd ze door de Unesco erkend als werelderfgoed.

De rots ziet er meestal oranjerood uit, maar kan naargelang de lichtinval van kleur veranderen. Officieel heet de rots intussen Uluru-Ayers Rock. Uluru is de oorspronkelijke benaming van de Anangu, wat dan weer de naam is van de lokale gemeenschap van Aboriginals. Vaak werd gedacht dat de rots een ingeslagen meteoor was, maar wetenschappers hebben intussen bewezen dat de oorsprong louter geologisch is.

Heilige rots

Uluru is al decennia een populaire toeristische bestemming met jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Aboriginal-activisten voerden al even lang campagne tegen de toeristen en vooral het beklimmen van de “heilige” rots.  Voor Aboriginals is het monument verbonden met de Tjurkupa, de mythologie van de droomtijd.

In 2017 verkregen de Aboriginals een verbod op de beklimming dat deze week, op 26 oktober ingaat. Eerder al werd de site overgedragen aan de lokale bevolking met de verplichting ze in pacht te geven aan een overheidsagentschap. De site blijft dus toegankelijk. Het beklimmen van de rots wordt echter volledig verboden.

De wereld ligt aan je voeten

Australië is de favoriete reisbestemming van Luc Callewaert, directeur van reisorganisatie Joker. “Ik beken schuld. Ik heb de rots beklommen in 1990”, vertelt hij in “De wereld vandaag” op Radio 1. “Later kwam ik er terug als reisbegeleider. Ter plaatse werden we aangemaand de rots niet te beklimmen. We zijn daar met onze groep op ingegaan, al sloegen vele andere toeristen de aanbevelingen in de wind.”

“Het is echt zeer bijzonder. De wereld ligt aan je voeten. Je hebt een 360 graden uitzicht. Ik ben er niet trots op, maar in 1990 was dit nog niet “not done”. Het is niet zo dat klimmen schade aanbrengt aan de rots. Maar je beklimt ook geen kathedraal bij ons. Het is een soort van respect dat je moet opbrengen voor de mensen voor wie deze rots zoveel betekent. Het bewustzijn is snel gegaan. Toch heeft het nog tot nu geduurd voor een klimverbod in de praktijk wordt omgezet."

Misschien is de strijd om het klimverbod van Uluru-Ayers Rock ook nog niet helemaal gestreden. In Australië blijven stemmen opgaan die zeggen dat de rots van iedereen is. Luc Callewaert: “Dat komt van blanke Australiërs. Maar ik denk dat de oplossing simpel is. Twintig kilometer verder, in Kata Tjuta National Park liggen even adembenemende rotspartijen. Daar kan je zonder probleem tussen wandelen.”

Bekijk hier beelden van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen