AFP or licensors

39 doden in vrachtwagen in Engeland waren Chinezen: wat weten we tot nog toe?

De 39 lichamen die gisteren in een vrachtwagen in Engeland zijn aangetroffen, zijn allen Chinezen. Dat bevestigen de Britse politie en de Chinese autoriteiten. De lading van de vrachtwagen zelf is zeker via de haven van Zeebrugge overgevaren. Dit is wat we tot nu al weten over de zaak.

Wat zijn de feiten?

Gisteren zijn 39 lichamen aangetroffen in de oplegger van een vrachtwagen die op een industrieterrein in het plaatsje Grays stond, in het Zuid-Engelse graafschap Essex. Dat ligt ten oosten van de Britse hoofdstad Londen. De lichamen lagen in een oplegger met koelwagen, een zogenoemde koeltrailer.

De site werd gisteren de hele dag onderzocht. In de loop van de avond is het voertuig, zowel de rode trekker als de witte koeltrailer, overgebracht naar een beveiligd en afgesloten havendok in de buurt. Daar werden de lichamen in alle discretie geborgen.

Wie zijn de slachtoffers?

De 39 doden zijn allen Chinezen. Dat heeft de Britse politie donderdagmiddag bevestigd. Volgens de politie gaat het om 31 volwassen mannen, 7 volwassen vrouwen en een jongvolwassen vrouw. De identiteit van elk afzonderlijk slachtoffer is echter nog niet geweten.

Het blijft ook onduidelijk waar en op welke manier de mensen in de koelcontainer van de vrachtwagen terechtgekomen zijn. Ook de doodsoorzaak is nog niet bekendgemaakt. Daarvoor is uitgebreid onderzoek nodig.

"In de Britse pers worden wel twee oorzaken gesuggereerd", zegt Jens Franssen. "Ofwel zijn ze omgekomen door verstikking, ofwel door onderkoeling. Ze zaten in het koelgedeelte, of beter, het vriesgedeelte, waar de temperatuur tot -25 graden daalt."

Waar komt de vrachtwagen vandaan?

Ook naar het exacte traject dat de vrachtwagen afgelegd heeft, wordt volop onderzoek gevoerd. Gisteren bestond daarover veel verwarring, maar langzaam raken wel meer details bekend.

De koeltrailer, waar de lichamen in aangetroffen werden, komt vermoedelijk uit Bulgarije. De Bulgaarse overheid acht de kans onbestaande dat de mensen daar al in de trailer terechtgekomen zijn. De truck stond daar wel geregistreerd bij een bedrijf dat eigendom was van een Ier, maar zou al twee jaar niet meer in Bulgarije geweest zijn.

De trailer is daarna verscheept naar de haven van Purfleet in het zuiden van Engeland, vlak bij Grays. "Dat is een klein haventje waar alleen ferry's vanuit Zeebrugge of Rotterdam aankomen", zegt Franssen. "De trekker zelf, het rollende deel, kwam uit het noorden van Ierland. De chauffeur was enkele uren eerder al aangekomen en heeft een tijd gewacht."

De Britse politie heeft een oproep gelanceerd naar eenieder die iets meer kan vertellen over de route die de vrachtwagen afgelegd heeft.

Wat is er in Zeebrugge (niet) gebeurd?

Het is zeker dat de koeltrailer via de haven van Zeebrugge naar Engeland gereisd is. Dat bevestigde Dirk De fauw (CD&V), burgemeester van Brugge en voorzitter van de raad van bestuur van het havenbedrijf, vanmorgen aan VRT NWS. Ook het federaal parket bevestigt dat.

De kans dat de slachtoffers in de haven van Zeebrugge in de trailer beland zijn, is volgens hem vrijwel onbestaande.

"Elke trailer wordt systematisch gecontroleerd op uiterlijke tekenen van beschadiging en of hij verzegeld is. De trailers worden gefilmd tot ze op de ferry staan, ook in de terminals staan camera's. Daar de verzegeling verbreken, 39 mensen aan boord brengen en een nieuwe verzegeling aanbrengen zonder opgemerkt te worden, die kans is uiterst klein", zegt De fauw. Gisteren stelde ook Joachim Coens, CEO van het Zeebrugse havenbedrijf, dat dat onmogelijk was.

Het Zeebrugse havenbedrijf onderzoekt de zaak. Ook het federale parket is met een onderzoek gestart.

Joachim Coens, CEO van het Zeebrugse havenbedrijf, gaf gisteren in Terzake meer uitleg:

Videospeler inladen...

Wat met de chauffeur?

De chauffeur van de vrachtwagen, een 25-jarige man uit Noord-Ierland, is gisteren opgepakt op verdenking van moord. Hij blijft voorlopig aangehouden, op zijn minst 24 uur extra. Op drie plaatsen in Noord-Ierland zijn intussen huiszoekingen uitgevoerd.

"Uit camerabeelden die de laatste 1 tot 1,5 uur van het traject vastleggen, blijkt dat de chauffeur enkele uren gewacht heeft voor hij de oplegger oppikte", zegt Franssen. "Nauwelijks een paar kilometers verderop heeft hij de oplegger achtergelaten."

"Het is niet duidelijk of de man op de hoogte was", zegt Franssen. "De Britse pers heeft zijn familie intussen opgespoord, zij zeggen dat zij van niks weten, dat ze geen officieel bericht gekregen hebben dat hij aangehouden is."

Mogelijke routes van de truck via Dublin naar Holyhead of via Zeebrugge naar Purfleet.

Herbekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Jens Franssen geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen