Video player inladen...

Minister Pieter De Crem (CD&V) tegen N-VA tijdens Kamerdebat over drama in Essex: "Waar waart ge?"

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) heeft tijdens een Kamerdebat over de dood van de 39 transmigranten in Engeland de N-VA op de korrel genomen. Hij verwijt voormalig staatssecretaris Theo Francken dat hij te weinig heeft gedaan om de problematiek aan te pakken. “Waar waart ge op het moment dat ge het kon doen?”, riep hij in de richting van de N-VA-banken.

“Ik zou willen zeggen aan degenen die gedurende 4 à 5 jaar verantwoordelijkheid hebben genomen: ‘Waar waart ge?’”. Dat zei Pieter De Crem in een tot dan toe relatief sereen Kamerdebat over de 39 Chinezen die gisteren dood werden aangetroffen in een koelwagen die via de haven van Zeebrugge naar Engeland is gebracht. 

De sneer van De Crem was duidelijk gericht naar voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, die vorig jaar met zijn partij uit de regering-Michel is gestapt wegens onenigheid over het VN-migratiepact.

Bekijk hier de uithaal van minister De Crem naar de N-VA en lees eronder verder:

Video player inladen...

Tijdens zijn verdere betoog klopte De Crem zichzelf op de borst door te zeggen wat hij heeft gedaan om de problematiek van transmigratie aan te pakken. “Wat heb ik moeten doen, toen ik het departement (Binnenlandse Zaken, red.) begin december aantrof? Personeel verplaatsen van andere diensten naar de provincie West-Vlaanderen”, begon hij. 

De Crem zei ook dat hij verbindingsofficieren naar het Verenigd Koninkrijk heeft gestuurd die al door de N-VA beloofd waren en dat hij persoonlijk snelwegparkings is gaan controleren in Jabbeke en Mannekesvere. De Crem claimde ook dat hij middelen heeft vrijgemaakt voor scanners in de haven van Zeebrugge, waarmee vrachtwagens worden gecontroleerd. “Dat heeft u niet gedaan”, zei De Crem verwijtend.

Frontex-bewaking

De Crem zei dat de problematiek van migranten die via België naar het Verenigd Koninkrijk proberen te geraken Europees aangepakt moet worden en dat hij dit al heeft aangekaart in een gesprek met Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Daarnaast zei De Crem dat Frontex, de organisatie die de Europese buitengrenzen moet controleren zich te veel op Oost-Europa toespitst en onvoldoende haar werk doet. De Crem zei dat hij zich namens de Belgische regering heeft geëngageerd om meer Frontex-mensen en -middelen te krijgen aan de buitengrenzen van Europa.

Reactie

In een reactie zei N-VA-Kamerlid Christoph D’Haese dat hij het natrappen van De Crem betreurde. Hij herinnerde eraan dat Theo Francken en voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) destijds geprobeerd hebben een deal te sluiten met het Verenigd Koninkrijk.

Die overeenkomst hebben zij niet kunnen finaliseren, maar volgens D’Haese zijn Europese afspraken over veiligheid in de havens wel de oplossing.

Bekijk hier het antwoord van N-VA-Kamerlid Christoph D'haese en lees eronder verder:

Video player inladen...

Theo Francken reageerde zelf in het VRT NWS-programma “Villa politica”.  Hij zei dat hij de uithaal onkies vindt en betreurt dat het gebeurd is. "De lijken zijn nog niet koud en er worden politieke spelletjes gespeeld waarin gezegd wordt dat ik het niet goed heb aangepakt."

Francken zegt dat de scanner in september van vorig jaar al geregeld werd, door Jan Jambon. Hoe het ook zij: de nieuwe scanner is in juni van dit jaar in gebruik genomen.

Kamerlid Francken herinnert er net als partijgenoot D'Haese aan dat hij bijna een deal had met Groot-Brittannië. Francken zei ten slotte dat het nu hét moment is om Europees geld te vragen om de bewaking van de haven van Zeebrugge te versterken.

Bekijk hier de reactie van Theo Francken in "Villa politica":

Video player inladen...

Meest gelezen