Royals op zondag: vriend van prinses Märtha Louise op ramkoers met pers en de Orde van de Chrysant duikt op

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. In Noorwegen laat de partner van prinses Märtha Louise opnieuw van zich horen met een omstreden passage over kanker in zijn nieuwste boek. Malta heeft het oude liefdesnestje van de Queen gekocht en in Japan deden de mannen met hun "accessoires" niet onder voor de vrouwen. In Roemenië is koningin-moeder Helena terug thuis na 72 jaar. 

Noorse uitgever schrapt boek van Verrett

In Noorwegen zal het boek "Spirit hacking" van Durek Verrett niet in het Noors verschijnen. Verrett is de partner van de Noorse prinses Märtha Louise en noemt zichzelf sjamaan (of spirituele gids), met bij zijn klanten onder anderen Hollywoodactrice Gwyneth Paltrow.

Uitgever Cappelen Damm heeft zich teruggetrokken uit het project. In het boek schrijft Verrett over het misbruik in zijn jeugd en zijn latere alcoholverslaving om dan over te gaan tot zijn visie op onze planeet. "We moeten onze hogere intelligentie aanwenden om niet alleen een duurzame aarde te creëren, maar een aarde waar ook het leven duurzaam is", zegt hij.

Verrett biedt in het boek hulpmiddelen aan om uit de zogenoemde "Blackout" te stappen, het huidige donkere tijdperk vol haat waarin we leven. Maar rond de Blackout draait de commotie echter niet. Uitgever Cappelen Damm heeft het moeilijk met één passage. Die over de oorzaken van kanker waarbij Verrett insinueert dat kinderen de ziekte krijgen omdat ze ongelukkig zijn en erover nadenken. 

Durek Verrett en Märtha Louise op een gala in Spanje afgelopen zomer.
2019 Getty Images

Knut Ola Ulvestad van de uitgeverij was zich blijkbaar niet ten volle bewust van de inhoud van "Spirit hacking" totdat hij een recensie las in een Noorse krant. In de VS is het boek immers al uit. Ulvestad besloot dat het ongepast zou zijn een Noorse vertaling uit te geven. Verrett zelf vindt nu dat de Noorse pers hem pest en dat elementen uit zijn boek uit de context werden gerukt.

Jullie zijn pestkoppen, jullie doen het om kranten te verkopen. Jammer

Durek Verrett reageert

In augustus gaf prinses Märtha Louise, na overleg met haar vader koning Harald, nog aan haar koninklijke titel niet langer te gebruiken voor commerciële activiteiten. Märtha Louise lag stevig onder vuur, omdat ze haar titel gebruikte voor spirituele workshops (tegen betaling) met Verrett. De tournee in Noorwegen en Denemarken heette ook "De prinses en de sjamaan".

Oude liefdesnestje van de Queen verkocht

De voormalige residentie van de Britse koningin Elizabeth II op Malta is verkocht. Het stulpje, Villa Guardamangia genaamd, stond sinds juni te koop voor om en bij de 6 miljoen euro. De Queen woonde er van 1949 tot 1951 toen ze als prille twintiger net getrouwd was met prins Philip (foto onder). Een zakenman verhuurde de woning met prachtige tuin aan lord Louis Mountbatten, de oom van Philip, die het op zijn beurt ter beschikking stelde van het jonge koppel.

Het is de Maltese overheid die eigenaar is geworden en er een toeristische trekpleister van wil maken, onder de vorm van een museum. Maar dat zal niet voor meteen zijn. Premier Joseph Muscat lichtte in het parlement toe dat de villa gerestaureerd dient te worden. De woning uit 1900, gelegen op een heuvel met uitzicht op de haven Marsamxett, is in slechte staat en ook de inboedel is verkocht.  Hoeveel Malta uiteindelijk neertelde voor Villa Guardamangia, is niet bekend.

De statige Villa Guardamangia.
2015 Getty Images
Het prille echtpaar in de tuin van Villa Guardamangia.
AP1949

De juwelen van de mannen in Japan

De rits aan inhuldigingsfestiviteiten voor de Japanse keizer Naruhito zit erop. De kroning met eeuwenoude gewaden werd dinsdag gevolgd door een staatsbanket voor 450 genodigden op het keizerlijke paleis in Tokio.

Woensdag was er nog afternoon tea of een theekransje voor de buitenlandse koninklijke gasten, als dank voor hun komst. Keizer Naruhito en keizerin Masako praatten toen bijna een uur met hun gasten in het Engels. Onder hen de Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima, prins Albert van Monaco, de sultan van Brunei, de Zweedse koning Carl Gustaf XVI met zijn dochter kroonprinses Victoria en het Deense kroonprinselijke paar Frederik en Mary.

Koning Filip en Mathilde waren er niet meer bij. Zij keerden terug om het 18e verjaardagsfeest van kroonprinses Elisabeth voor te bereiden, ook de Spaanse koning Felipe en koningin Letizia vertrokken vroeger voor een eerder gepland staatsbezoek aan Zuid-Korea.   

Terwijl de dames hun tiara's en andere juwelen bovenhaalden, droeg een aantal heren een ketting met schakels, meer bepaald de "keten van de Orde van de Chrysant" (een Japanse ridderorde die bestaat sinds 1877, voorbehouden aan mannen) én de bijhorende ster op de borst van hun rokkostuum. De meeste Europese koningen zijn ridders in deze orde. Het kleinood (foto) kan ook hangen aan een breed rood lint met paarse biezen, gedragen over de rechterschouder.

(lees voort onder de reeks foto's)

rechten: Wikimedia Commons/Awalin
Ook koning Filip is ridder in de Orde van de Chrysant.
2019 Anadolu Agency
De Nederlandse koning Willem-Alexander getooid met de keten en ster.
2019 Anadolu Agency
De Deense kroonprins Frederik opteerde voor het rood-paarse lint.
2019 Pool

Wat heeft Japan met chrysanten (of "kiku" in het Japans)? De chrysant is er de "nationale bloem".  Ze staat symbool voor de zon - zonder zonlicht is er geen leven mogelijk - en voor waardigheid en perfectie, geluk en lang leven. Zo wil een legende dat de inwoners van een dorpje allemaal honderd jaar oud en ouder werden. Dat dorpje lag aan een waterbron omgeven door een veld van chrysanten.

Chrysanten werden vanaf de 8e eeuw uit China naar Japan geïmporteerd voor medische doeleinden (tegen hoofdpijn en koorts), maar verkregen pas hun nationale status toen de bloem de toenmalige keizer intrigeerde en hij er zijn embleem van maakte. De chrysant is onder meer terug te vinden op het keizerlijke zegel (foto), op Japanse paspoorten en op de 50 yen-munt.  

De keizerlijke zegel met specifiek 2 x 16 gele bloemblaadjes en zwarte rand.

Koningin-moeder na 72 jaar terug thuis

In Roemenië zijn de overblijfselen van koningin-moeder Helena, echtgenote van wijlen koning Carol II en moeder van koning Mihai I, overgevlogen. Ze kreeg een staatsbegrafenis en ligt voortaan begraven in de kathedraal van Curtea de Arges, waar de meeste leden van de Roemeense koninklijke familie liggen.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Helena stierf in 1982 op 86-jarige leeftijd en werd oorspronkelijk begraven in Lausanne (Zwitserland). Ze kende een vrij turbulent (liefdes)leven. Helena werd geboren als prinses van Griekenland en Denemarken en huwde in 1896 met de kroonprins van Roemenië. Het was pure liefde, geen gearrangeerd huwelijk met Carol, zoals gebruikelijk in die tijd.

De jonge Helena, dochter van Constantijn I van Griekenland.

Maar het liefdesvuur doofde uit na de geboorte van hun zoon. Carol had een minnares, Magda Lupescu, koos voor haar en gaf de troon op in 1927 om... zich later te bedenken en het koningschap terug op te eisen. Intussen raakte de scheiding rond en moest Helena beschikken en in ballingschap gaan in Firenze (Italië).

Carol regeerde tot 1940 en vluchtte onder meer naar Brazilië waar hij in Rio de Janeiro met zijn minnares trouwde om zich vervolgens in Portugal te settelen. Carol werd opgevolgd door zoon Mihai, die zijn moeder onmiddellijk liet terugkeren richting Boekarest en haar de titel van koning-moeder verleende. Mihai regeerde uiteindelijk tot 1947. Hij werd door het toenmalige communistische regime het land uitgezet. Mihai wordt de laatste koning van Roemenië genoemd en stierf twee jaar geleden in Zwitserland.   

Mihai met zijn moeder Helena in betere tijden.
1940 AP

Meest gelezen