Hulpverlener na aanslag op Zaventem vindt zichzelf geen held: "De rollen hadden omgekeerd kunnen zijn" 

De man die na de aanslag op Zaventem een Indiase stewardess hielp, voelt zichzelf geen superheld. Dat zegt hij in "De wereld van Sofie" op Radio 1.

De stewardess, Nidhi Chaphekar, herinnert zich nog goed de dag van de aanslag, 22 maart 2016, en de man die haar toen gered heeft. Ze wilde graag weten wie hij was en via het VTM-programma "Make Belgium Great Again" heeft ze hem gevonden. Het gaat om Securitas-medewerker Luc Lowel. Voor Chaphekar is hij een superheld.  

Lowel apprecieert de lofbetuiging, maar nuanceert meteen.  Hulp verlenen is een deel van zijn taak, zegt hij. "Ik was aan het werken die ochtend en heb vanuit die context geholpen. Het hoort tot mijn opdracht als bewakingsagent en we zijn er ook op getraind om in chaotische, onvoorziene omstandigheden hulp te bieden waar nodig."

Lowel relativeert zijn rol nog meer.  "Die ochtend was er ook het besef dat leven en dood heel kort bij elkaar lagen. De rollen van redder en slachtoffer hadden die voormiddag evengoed omgekeerd kunnen zijn. We moeten misschien spreken van het lot. De dood is mij hier ontsnapt, maar het is de buurman, of de medepassagier, of de collega die hier getroffen is.”

Twijfel

En achteraf is er de twijfel. "Ondanks het feit dat je goede dingen hebt gedaan bij bepaalde interventies, vraag ik met soms af of ik niet meer had kunnen doen, of ik de juiste keuze heb gemaakt bij het helpen van slachtoffers, waardoor je anderen niet kan helpen", zegt Lowel. 

Een tragedie uit zijn eigen leven heeft Lowel mee gemaakt tot wie hij was. In 2003 kwam zijn negenjarige dochter om het leven bij een verkeersongeval. "Daarna word je geconfronteerd met diepe vragen over leven, dood, zingeving, het lot en God." Na een sabbat-periode heeft hij toen beslist dat hij met dat "pakketje", iets constructief wilde doen, wat hij drie jaar geleden zeker gedaan heeft, al vindt hij zichzelf daarom geen superheld.

Meest gelezen