Vermeende terreurbende met kalasjnikovs en politie-uniformen enkel veroordeeld voor wapenbezit en bendevorming

Op de correctionele rechtbank in Brussel zijn 2 mannen die ervan verdacht werden een aanslag in ons land of Frankrijk voor te bereiden, enkel veroordeeld voor wapenbezit en deelname aan een criminele bende. Ze werden niet veroordeeld voor terreur. De twee kregen elk 5 jaar cel. Speurders ontdekten in de zomer van 2017 in een garagebox die ze huurden onder meer kalasjnikovs en politie-uniformen. 

De twee verdachten werden in juli 2017 opgepakt na verschillende huiszoekingen in Anderlecht, in Brussel. In een garagebox troffen ze meerdere kalasjnikovs, handvuurwapens met bijbehorende munitie, politie-uniformen en kogelwerende vesten aan. Op een computer van één van de verdachten werd ook propagandamateriaal van IS gevonden.

De speurders gingen ervan uit dat de bende een aanslag aan het voorbereiden was, in ons land of in Frankrijk. Eén verdachte werd in ons land opgepakt, de andere in Frankrijk en overgeleverd aan ons land voor het proces. Een derde verdachte werd onderschept in Marokko, maar dat land levert geen verdachten uit aan ons land, en dus zit die daar nog steeds in de gevangenis. 

De twee verdachten die wél voor de rechter verschenen, zijn nu veroordeeld tot 5 jaar effectief celstraf, voor onder meer wapenbezit en bendevorming. Ze zijn dus niet veroordeeld voor terreur. De rechtbank vond daar te weinig harde bewijzen voor.

Dit is een logische uitspraak. Interesse voor IS is niet genoeg om uit te gaan van terreur

Advocaat Xavier Carette

De advocaat van één van de verdachten, Xavier Carette, reageert tevreden. "De rechter is onze redenering gevolgd. Een bepaalde interesse voor terreurgroep IS is niet voldoende om uit te gaan van terreur. Hij deed enkel opzoekingen. Het is een logische uitspraak", aldus de advocaat. De verdediging gaat dan ook niet in beroep.

Herbekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen