AFP or licensors

Verwaarloosde Romeinse villa in Herculaneum voor het eerst in 36 jaar weer open

Na 30 jaar restaureren en beveiligen gaat een prachtige Romeinse villa in de verwoeste antieke stad Herculaneum, niet ver van Napels, weer open. De zogenoemde "Twee-eeuwen-villa" was het slachtoffer van een eerdere renovatie die meer kwaad dan goed deed, en van verwaarlozing, onverschilligheid en onkunde. Nu is de villa helemaal vrijgemaakt en in volle authentieke glorie hersteld. 

AFP or licensors

De villa in Herculaneum, in Zuid-Italië, was een van de mooiste woningen van het Romeinse rijk, toen lava en as van de Vesuvius de stad aan de Middellandse Zee bedolven. Een dag eerder in dat jaar 79 van onze tijdrekening verwoestte diezelfde vulkaanuitbarsting de veel grotere stad Pompeii. Herculaneum was kleiner maar rijker. Pompeii telde 100.000 inwoners, Herculaneum maar 4000.

De ruïnes zijn er beter bewaard omdat de laag lava en as hoger kwam. Zo kregen plunderaars geen kans, en de lava beschermde in zekere zin de gebouwen. De meeste bewoners van Herculaneum konden zich redden door de zee in te lopen. 

Bekijk hier beelden van de villa (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Teloorgegaan door amateurisme en gebrek aan interesse

De villa is drie etages hoog en somptueus gedecoreerd met fresco's en mozaïeken. Een eerdere knullige restauratie, voor de Tweede Wereldoorlog, had de kleuren sterk vervaagd. Daardoor verdween de belangstelling voor het pand, dat snel in een verloederde toestand achterbleef. Innovatieve methodes hebben de oorspronkelijke heldere kleurenpracht weer tevoorschijn gehaald. 

Het huis werd ontdekt in 1938, exact twee eeuwen na het begin van de opgravingen in Herculaneum. Vandaar de naam "Twee-eeuwen-villa". De oospronkelijke opdrachtgevers van 2000 jaar geleden zijn nog bekend: Gaius Petronius Stephanus en Calantonia Themis. Het was een van de weelderigste gebouwen van de stad, met uitzonderlijke, delicate decoraties van mythologische taferelen, architecturale thema's en afbeeldingen van dieren. Het gebouw lag aan de hoofdstraat van de stad. In 1983 ging de deur op slot omdat betreden onveilig was.  

AFP or licensors

Herculaneum behoort met Pompeii en de indrukwekkende resten van de Griekse stad Paestum tot de meest bezochte antieke overblijfselen in Zuid-Italië. Al in de 18e eeuw begonnen de opgravingen in Pompeii en Herculaneum, Paestum werd niet verwoest. De blootlegging van de ruïnes onthulde enorm veel over het leven in welvarende Romeinse steden in de eerste eeuw van onze jaartelling. Keizer Tiberius had een buitenverblijf in Herculaneum. De ramp gebeurde in augustus of oktober van het jaar 79. De massa smeulende lava bereikte Herculaneum een dag later dan Pompeii.

We hoorden een gigantische en plotselinge dreun alsof de bergen werden neergeslagen, de een op de ander

Cassius Dio, Romeins historicus

Meest gelezen