Ziet u het verschil tussen het Europese en het Chinese CE-keurmerk voor elektronische spullen?

Let op het CE-keurmerk als u elektronische spullen koopt. Want het loopt soms wel eens mis met goedkopere toestellen van Chinese makelij. Draadloze spullen die niet de juiste keuring hebben, kunnen andere toestellen verstoren. Maar dat CE-keurmerk is verwarrend. Want China heeft ook een CE-logo. Het is bijna een exacte kopie van het Europese. Maar dat Chinese teken is géén kwaliteitsgarantie.

Producten die geen CE-keurmerk hebben, kunnen andere draadloze toestellen verstoren. Het gsm-verkeer bijvoorbeeld of erger: de communicatie van de hulpdiensten. Daarom vraagt het BIPT, het Belgisch Instituut voor Post-  en Telecommunicatie om goed te checken of uw toestel het CE-keurmerk heeft. Maar dat is niet zo gemakkelijk als het lijkt. 

De Chinezen hebben namelijk ook een CE-logo. Dat staat voor China Export. Ze hebben dat jaren geleden gelanceerd zodat producenten gemakkelijk kunnen aantonen dat het product in China is gemaakt. De keuze voor een CE-logo is alles behalve toevallig. Want de Chinezen zijn slimmeriken. Ze weten maar al te goed dat een bekend logo vertrouwen opwekt bij de consument. En dus kozen ze jaren geleden voor een logo dat net geen exacte kopie is van het CE-keurmerk. 

Zoals u hieronder kunt zien, is het  verschil tussen het officiële CE-keurmerk en het CE-logo miniem. Bij het Europese keuringslogo staan de C en de E wat  verder uit elkaar. En het middelste beentje van de Chinese E is ietsje langer.  

De overheid heeft er weet van en zegt dat er ingegrepen wordt bij inbreuken. Het logo verbieden kan niet. Er zijn ook controles, maar ze wijzen ook de consument op hun verantwoordelijkheid. "Koop niet op schimmige websites, want het komt echt alleen voor op goedkope elektronische spullen van een bedenkelijke kwaliteit." 

De meeste Chinese bedrijven doen het wel correct trouwens, en leveren goeie kwaliteit. Er zijn ook steeds meer producten uit China die gewoon voldoen aan de Europese norm en dan staat er uiteraard een Europees CE-keurmerk op. 


Meest gelezen