Videospeler inladen...

Slachtoffers van adoptiefraude dan toch betrokken in nieuw onderzoek: “We worstelen elke dag met onze identiteit”

De Vlaamse overheid gaat dan toch ook geadopteerden betrekken bij het grootschalig onderzoek naar adoptiefraude dat vandaag van start ging. Twee bijkomende experten die zelf geadopteerd zijn, zullen mee het onderzoek voeren. Met die beslissing komen ze tegemoet aan de slachtoffers die kritiek hadden op de samenstelling van het panel. Twee adoptiekinderen uit Guatemala doen hun verhaal. 

Eva Langenus (35) en Sandra Sebrechts (35) werden allebei geadopteerd  uit Guatemala. Ook zij hebben sterke vermoedens dat ze destijds onder dwang werden afgestaan. 

Eva Langenus was drie maanden oud toen ze in 1984 via de vzw Hacer Puente geadopteerd werd. Ze kwam uit Guatemala naar België en leefde jarenlang in de veronderstelling dat haar biologische ouders haar vrijwillig hadden afgestaan omdat ze niet voor haar konden zorgen. Tot ze recent - via een programma dat familieleden probeert te herenigen - in contact kwam met iemand die beweerde haar biologische moeder te zijn. 

Zoektocht naar de waarheid

“Ze zei meteen dat ze zo blij was dat ik haar had teruggevonden, omdat ik destijds van haar was afgenomen,” vertelt Eva. “Ze had me nooit ter adoptie aangeboden, maar werd tot twee keer toe bedreigd en heeft me uiteindelijk onder dwang moeten afstaan. Haar verhaal strookt ook volledig met mijn dossier. Ze is op de hoogte van details, plaatsen en data. Momenteel wacht ik nog op een DNA-onderzoek dat zekerheid moet bieden, maar alles wijst in de richting van adoptiefraude.” 

Eva Langenus, vroeger en nu

Ook Sandra Sebrechts heeft sterke vermoedens dat ze als kind ontvoerd werd uit Guatemala. “Via een contactpersoon ter plaatse kwam ik op 18-jarige leeftijd te weten dat er heel wat administratieve documenten niet klopten. Zo is het niet zeker waar ik precies geboren ben en waarschijnlijk is er gesjoemeld met de namen in mijn dossier. De kans bestaat ook dat ik in Guatemala dood ben verklaard. Dat zou betekenen dat mijn biologische familie ongewild een rouwproces heeft doorgemaakt. Een verschrikkelijke gedachte.”  

Vaak hoor ik dat ik het toch goed heb in België, maar daar gaat het niet om

Adoptiekind Eva Langenus

Beide vrouwen proberen de waarheid zelf uit te spitten en krijgen daarbij hulp van ‘Racines Perdues’, een slachtofferorganisatie die onder andere samenwerkt met antropologen in Guatemala. “Maar je blijft elke dag worstelen met je identiteit, en mensen verstaan dat soms niet,” zegt Eva. “Vaak hoor ik dat ik het toch goed heb in België, maar daar gaat het niet om. Ik moet ermee leren leven dat ik als kind waarschijnlijk ontvoerd ben. Ook voor mijn adoptieouders is dat erg zwaar: zij hebben nu het gevoel dat ze me onrechtstreeks hebben ‘afgepakt’ van mijn biologische ouders.”  

Panel onderzoekt de zaak

Eerder deze week was er nog kritiek van slachtoffers op het expertenpanel dat de zaken vanaf vandaag onderzoekt. Dat bestond oorspronkelijk uit academici,  mensen die het internationale werkveld kennen en iemand van  het Kinderrechtencommissariaat. “We hadden in die samenstelling toch ook graag iemand gezien die zelf geadopteerd is,” zegt Sandra. 

En die bedenking is blijkbaar niet in dovemansoren gevallen, want vandaag werd het panel nog uitgebreid met twee bijkomende experten die zelf geadopteerd werden. “Gelukkig," reageert Eva," want je kan wel een panel met experten hebben, maar je moet ook oog hebben voor het menselijke. Want je bent met mensenlevens bezig.  Ervarings-deskundigen zijn in deze zaak echt wel een meerwaarde"

Eva en Sandra hopen dat het onderzoek antwoorden zal bieden op hun vraagstukken. Maar ze beseffen ook dat die er misschien wel nooit zullen komen.  Daarom hopen ze in de eerste plaats dat er wordt nagedacht over hoe zo'n frauduleuze praktijken in de toekomst vermeden kunnen worden: "Geen enkel adoptiekind zou door die emotionele roller coaster mogen gaan." 

Bekijk hieronder het interview met Eva en Sandra: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen