Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Amnesty International: "Turkije stuurde Syrische vluchtelingen al terug naar Noord-Syrië voor de inval"

In een rapport klaagt Amnesty International aan dat Turkije honderden Syrische vluchtelingen hardhandig de grens heeft overgezet, onder het mom van vrijwilige terugkeer. Dat gebeurde al in de loop van de voorbije maanden, zegt Amnesty, lang voor de militaire invasie. 

Jarid uit de provincie Aleppo woonde als vluchteling in de Turkse stad Istanbul, samen met zijn gezin. Hij vertelde aan Amnesty dat hij in juli werd opgepakt en een document moest ondertekenen. Niet, zoals hij dacht, een ontvangstbewijs van bedlinnen, maar een verklaring dat hij vrijwillig wilde terugkeren. Hij werd samen met anderen op een bus gezet, geslagen door de politie, en in Bab Al Hawa over de grens gezet. Zijn vrouw had geen inkomen meer en kwam hem achterna. 

Deze getuigenis is 1 van de 28 die Amnesty International optekende. De mensenrechtenorganisatie sprak daarnaast met vluchtelingenorganisaties, Turkse advocaten en journalisten. Ze verzamelde ook documenten en schat op basis daarvan dat de voorbije maanden mogelijk honderden Syriërs zijn teruggestuurd.

Dat Turkije Syrische vluchtelingen gedwongen terugstuurt, is gevaarlijk. Het is een illegale praktijk die moet stoppen

Amnesty International

Geen excuus

Turkije heeft de afgelopen acht jaar 3,6 miljoen vluchtelingen ontvangen. Het land verdient daarvoor erkenning, zegt Amnesty International. "Maar het mag zijn gulheid niet als excuus gebruiken om zowel nationale als internationale wetgeving te schenden door mensen terug te sturen naar een actieve oorlogszone." De getuigen die zijn teruggestuurd, zeggen dat ze nu midden in het geweld zijn terechtgekomen.  

De uitwijzing van Syrische vluchtelingen zou passen in het plan om in het noorden van Syrië een veilige zone te creëren. De inval van 9 oktober was daar volgens Amnesty het sluitstuk van. De mensenrechtenorganisatie is ongerust dat er nu nog eens miljoenen andere Syriërs zullen worden gedeporteerd. Zelf zegt Turkije dat in totaal 315.000 Syriërs vrijwillig zijn teruggekeerd naar Syrië. 

Meest gelezen