Brandweer waarschuwt mensen met katten voor brandgevaar: "Zet je kookplaat op kinderslot"

Wie een inductiekookplaat heeft, zet die best altijd op kinderslot, zeker als je thuis een kat hebt. Die opvallende oproep doet de brandweerzone van Oost-Brabant. Vanmorgen veroorzaakte een kat een brand in een huis in Aarschot door op zo'n kookplaat te springen. Het gaat om het derde geval deze week waarbij een kat zo onbewust een brand heeft veroorzaakt. "Neem voorzorgsmaatregelen", waarschuwt Tim Renders van de brandweer.

Donderdagavond nog veroorzaakte een kat een kleine brand in Aarschot door op een elektrisch fornuis te springen. De kat activeerde onbewust het fornuis en een frietketel die erop stond vatte vuur. Gelukkig konden de eigenaars zelf  het vuur blussen zodat de schade beperkt bleef. Het voorval doet bij de brandweer een belletje rinkelen. "Alleen al deze week heb ik weet van drie branden die door een kat die op een fornuis sprong werden veroorzaakt", zegt brandveiligheidsadviseur Tim Renders.

"Gelukkig zonder veel erg. Maar je hebt natuurlijk telkens wel brandschade. Katten springen op een fornuis, activeren het per ongeluk en als er dan nog een pot of een frietketel op je fornuis staat, heb je kans dat die vuur vatten".

"Zet je inductiekookplaat op kinderslot"

De brandweer van Oost-Brabant doet dus meteen ook een oproep: "Zet je inductiekookplaat op kinderslot. Dan kan je huisdier het niet onbewust activeren. Als je geen kinderslot hebt, zorg dan dat er niets op staat. Dat is het verstandigste dat je kunt doen, want we krijgen regelmatig oproepen binnen van kleine brandjes die zijn veroorzaakt door een kat die op avontuur trekt", besluit Tim Renders.

Meest gelezen