Opmerkelijk proces in Brussel: Colombiaanse "ex-spionne" zou ngo's geïntimideerd hebben 

In Brussel is na 9 jaar een bijzonder proces van start gegaan tegen een ex-agente van de voormalige Colombiaanse veiligheidsdienst (DAS). Tussen 2005 en 2010 zou die in onder andere ons land gespioneerd hebben bij verschillende ngo's en mensenrechtenorganisaties. Wegens gebrek aan bewijzen kon de ex-agente in België niet vervolgd worden voor de spionage. Zij moet zich nu enkel verantwoorden voor laster. 

Tussen 2005 en 2010 zou de Colombiaanse veiligheidsdienst (DAS) de zogenoemde "Operatie Europa" uitgevoerd hebben. Die bestond eruit om in heel Europa ngo’s en Europese en Colombiaanse mensenrechtenverdedigers te bespioneren om hen vervolgens in diskrediet te brengen. Dat zeggen een aantal ngo's die zich burgerlijke partij hebben gesteld in een zaak rond een ex-DAS agente. Ook enkele VN-instellingen zouden in de gaten zijn gehouden. De veiligheidsdienst werd ondertussen opgedoekt, maar vandaag moet dus één vrouw die in ons land zou gespioneerd hebben voor de rechter verschijnen. 

"Verschillende Colombiaanse en Belgische mensenrechtenverdedigers zijn tijdens die operatie geïntimideerd of belemmerd in hun werkzaamheden", klinkt het bij de burgerlijke partijen. "Zo werd er ingebroken bij een Colombiaanse advocaat en werden e-mails en telefoongesprekken onderschept. Er is ook geprobeerd te voorkomen dat een ngo toegang zou krijgen tot Europese financiering voor haar mensenrechtenwerk."

Zo werd er ingebroken bij een Colombiaanse advocaat en werden e-mails en telefoongesprekken onderschept

Burgerlijke partijen

"Deze operatie had tevens als doel om deze organisaties in diskrediet te brengen en hun werking te belemmeren, en ook het Europees juridisch systeem, de Subcommissie van mensenrechten van het Europees Parlement en het Bureau van de hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties in diskrediet te brengen en te deactiveren."

Gebrek aan bewijzen

In oktober 2010 dienden twee personen, 3 Belgische NGO’s (waaronder 11.11.11 en Oxfam Solidariteit) en 3 internationale organisaties klacht in voor de verschillende feiten, wat leidde tot een onderzoek van het federaal parket. Daarin werden twee verdachten geïdentificeerd die in België zouden actief geweest zijn. "Hun woningen werden doorzocht en beiden hebben bekend dat ze door de DAS betaald werden", aldus de burgerlijke partijen. 

Hun woningen werden doorzocht en beiden hebben bekend dat ze door de DAS betaald werden
Burgerlijke partijen

"Maar de straffeloosheid in Colombia heeft de werking van de justitie alsnog belemmerd: de Belgische onderzoeksrechter kreeg van de Colombiaanse autoriteiten niet de toelating om in Colombia de vroegere verantwoordelijken van de DAS, die daar op dit moment in de gevangenis zitten, te ondervragen." Door een gebrek aan bewijs was het niet mogelijk om de vrouw strafrechtelijk te vervolgen voor alle beschuldigingen. Daardoor wordt zij nu enkel vervolgd voor laster. 

Meest gelezen