Videospeler inladen...

Facebook gaat desinformatie harder aanpakken, maar niet bij politici

In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft Facebook nieuwe regels aangekondigd om de verspreiding van desinformatie te beperken. Maar politici die advertenties met flagrante leugens verspreiden, blijven buiten schot.

Op een hoorzitting deze week kreeg Facebook-baas Zuckerburg de spreidstand van het bedrijf maar moeilijk uitgelegd. Aan de ene kant wil Facebook meer dan ooit de verspreiding van desinformatie tegengaan, maar tegelijkertijd krijgen Amerikaanse politici bijna volledig vrij spel om misleidende advertenties te plaatsen. 

Vooral het Democratische Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez ging stevig in de aanval (bekijk hieronder de video). Uiteindelijk moest Mark Zuckerberg aarzelend toegeven dat "liegen slecht is", maar dat het voor Facebook belangrijk is om "kiezers te laten zien dat politici gelogen hebben".

Videospeler inladen...

Leugens bestrijden met leugens

Voor Zuckerberg staat vrijheid van meningsuiting centraal in de beslissing om politieke advertenties nauwelijks te controleren. En dat is niet naar de zin van veel Democratische presidentskandidaten. Begin deze maand stuurde Joe Biden een brief naar Facebook met de vraag om een misleidende advertentie (video) van president Trump te verwijderen.

Videospeler inladen...

De oproep van Biden had weinig effect, Facebook haalde de advertentie niet offline. En dus probeerde Elizabeth Warren, ook presidentskandidaat bij de Democraten, het op een andere manier. Warren lanceerde dan maar zelf een misleidende advertentie waarin wordt beweerd dat Zuckerberg officieel zijn steun heeft uitgesproken voor de herverkiezing van Trump. Onzin, maar wel een manier om Facebook uit te dagen. Weliswaar opnieuw zonder effect.

Al 45 miljoen uitgegeven

Ondertussen draait de campagne voor de presidentsverkiezingen al op volle toeren op Facebook. Alles samen hebben de Democratische kandidaten én Donald Trump al meer dan 45 miljoen dollar uitgegeven aan politieke advertenties.

Meest gelezen