AFP or licensors

Overleden Chinezen in Essex ook in China groot nieuws, "staatsmedia focussen wel vooral op de twijfel"

De gebeurtenissen in het Verenigd Koninkrijk, waar twee dagen geleden de lichamen van 39 overleden Chinezen aangetroffen werden in een vrachtwagen, krijgen in China ook veel media-aandacht. "Al brengen de staatsmedia het niet prominent", zegt correspondente Leen Vervaeke. "Op sociale media zie je veel verdriet en medeleven, maar ook veel verwarring. Waarom nemen mensen zulke risico's?"

Woensdag werden in de oplegger van een vrachtwagen in het Zuid-Engelse graafschap Essex de lichamen van 39 mensen aangetroffen. De lichamen lagen in een oplegger met koelwagen, een zogenoemde koeltrailer. Gisteren werd duidelijk dat de slachtoffers Chinezen waren. Het onderzoek in het Verenigd Koninkrijk en in ons land loopt op volle toeren. De trailer is via de haven van Zeebrugge naar Engeland gegaan. Het is nog niet duidelijk waar en op welke manier de slachtoffers in de koeltrailer terechtgekomen zijn.

Ook in China zijn de gebeurtenissen in Essex nieuws, zegt correspondente Leen Vervaeke. "Ze krijgen best wel wat aandacht, al zie je dat de officiële staatsmedia het niet prominent brengen. Op de website van het staatspersbureau Xinhua en in het Volksdagblad, de staatskrant, staat het nieuws ergens onderaan. Er wordt ook heel sterk de nadruk gelegd op de onzekerheid of het wel om Chinezen gaat."

Het feit dat Chinezen het risico hebben genomen om op die manier naar Europa te gaan, "is natuurlijk niet erg positief voor het imago van sterk, machtig land dat China wil uitdragen. Ik denk dat van bovenaf wel de instructie is gegeven om de nadruk te leggen op de twijfel", zegt Vervaeke.

"Verdriet, medeleven en verwarring"

Op Chinese sociale media is het nieuws over de Chinese slachtoffers een groot onderwerp. "Het zijn zowat de meest aangeklikte en gedeelde berichten. Elk nieuw snippertje nieuws schuift naar boven. Hier zie je veel verdriet en veel medeleven, maar ook verwarring. Mensen willen weten wat er nu precies gebeurd is." Mensen reageren ook verbaasd, zegt Vervaeke. "Ze vragen zich af hoe zoiets kan gebeuren. China is toch een van de rijkste landen, waarom nemen mensen zulk risico?"

AFP or licensors

Waarom willen Chinezen hun land ontvluchten?

Chinezen die hun land ontvluchten, het is iets wat achter de schermen gebeurt en waar we niet veel over horen. "Cijfers geven aan dat het toch een groot probleem is. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) gaf in 2016 aan dat China het op twee na grootste, niet-Europese herkomstland voor mensensmokkel is. In 2017 werden in het Verenigd Koninkrijk 5.000 mensen het slachtoffer van mensensmokkel. Chinezen waren daarin de vierde groep, na interne smokkel binnen het Verenigd Koninkrijk, Albanezen en Vietnamezen."

Wat is de reden waarom Chinezen weg willen? "Dat blijkt toch eerder om economische redenen te zijn. Veel van deze mensen komen terecht in gedwongen arbeid, in de landbouw, in restaurants, in naai- of schoenateliers. Vrouwen belanden ook dikwijls in de prostitutie", legt Vervaeke uit.

"Het lijkt tegenstrijdig. China is inderdaad economisch zoveel rijker geworden, het is nu de tweede economie ter wereld. Maar de salarissen liggen wel een stuk lager en de onderlinge verschillen zijn heel groot. Veel mensen vertrekken ook niet alleen uit economische overwegingen, dikwijls spelen ook schulden mee, of ontbrekende documenten, waardoor ze minder kans hebben in de Chinese economie."

Meest gelezen