"Hoe langer het succes duurde, hoe meer men "Love is all around" beu werd"

Eindeloos leek het succes in 1994, ook in Vlaanderen waar de single het 6 maanden in de hitparade volhield, waarvan ruim 2 maanden op de hoogste positie. Maar ook elders, of het nu in Australië, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië of zelfs IJsland was, werd de 'tegelplakker' van de Schotse groep Wet Wet Wet, "Love is all around", een deuntje dat massaal kon worden meegezongen. Met dank aan de romantische komedie "Four weddings and a funeral" dat het oorspronkelijke nummer van The Troggs opviste. Maar het gigantische succes had uiteindelijk zijn keerzijde en velen raakten het nummer beu gehoord, waardoor het bijvoorbeeld in 2012 door muziekwebsite NME tot afgrijselijkste nummer van de jaren 90 uitgeroepen werd. "Maar het blijft door zijn eenvoud een geweldig nummer", aldus leadzanger Marti Pellow.

Bassist Graeme Clark: "Mocht het van mij afgehangen hebben, dan zou "Love is all around" als B-kant verschenen zijn. We hadden hooguit één dag nodig om dat nummer op te nemen. Volgens een medewerker van de platenmaatschappij had het alle potentieel om een hit te worden. Maar dat het zo’n fenomeen zou worden, nee, dat had niemand verwacht." (Daily Record, mei 2015)

Toetsenist Neil Mitchell: "Het probleem van dat lied was dat het te lang een succes geweest is. Het bleef maar op nummer één in de hitparade staan. Maar het blijft een geweldige melodie. De tekst spreekt onmiddellijk aan, zo simpel dat die is. Je kan het vergelijken met een kinderliedje. Het zou voor ons nog beter aanvoelen mochten we het lied zelf geschreven hebben. Juist omdat het zo krachtig is." (UK Music Reviews, februari 2019)

Marti Pellow: "Het succes was uiteindelijk een zwaard dat aan 2 kanten sneed. Toen er in een cinemazaal een trailer van "Four weddings" getoond werd, hoorde ik iemand zeggen: "Oh nee, toch weer niet dat lied!" Wel, ik kon die persoon eigenlijk helemaal begrijpen. Op een gegeven moment was het echt wel tijd dat lied te laten rusten en iets anders te draaien." (Daily Record)

"Hoe langer het succes duurde, hoe meer we de ingesteldheid tegenover het nummer zagen veranderen. Op een gegeven moment hebben we dan ook beslist geen nieuwe kopieën van het lied op de markt te gooien, ook al bleef de plaat massaal verkopen. We hadden zelfs zoiets van: "Wie koopt die plaat nu nog?" En die beslissing was alleszins geen reclamestunt. Zo slim waren we niet." (The Guardian, juli 2015)

Graeme Clark: "Als we nog langer aan de top van de hitparade gebleven waren, dan zou dat lied ons leven volledig overgenomen hebben. Daarom beslisten we om die plaat niet langer te koop aan te bieden. Misschien was dat wel heel arrogant van ons. En we hebben ook wel de nodige kritiek op die beslissing gekregen. Maar dat had dan weer alles te maken met onze Schotse koppigheid." (The Guardian)

Marti Pellow: "Als mensen aan me denken, zullen ze iets hebben van: "Dat is die vent die in de zomer van 1994 voortdurend in mijn hoofd rondgespookt heeft." Toch hoop ik dat ze ook vinden dat ik een goede zanger was. In ieder geval is het een van de liedjes die me gebracht heeft tot waar ik nu sta." (This Is Not Retro, 2006)

"Als ik nu terugkijk op die periode, dan had ik er toen meer van moeten genieten. En het succes in die periode was zeker niet de reden voor de afschuwelijke periode die me later overkwam, met drank- en drugsproblemen. Die problemen kwamen veel later." (The Guardian)

Pellow werd alvast een tijdlang een 'poster boy' dankzij "Love is all around", 25 jaar geleden de best verkochte single in Vlaanderen:

Meest gelezen