Videospeler inladen...

Protest in Irak laait weer op: al meer dan twintig doden in Bagdad en het zuiden van het land

In de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn opnieuw duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de regering. De ordetroepen hebben traangas ingezet om te voorkomen dat de betogers de Groene Zone betreden. In verschillende delen van het land zijn ook opnieuw doden gevallen. Er zouden al 24 mensen om het leven gekomen zijn bij de betogingen.

Na enkele weken van relatieve rust is het protest in Irak weer opgelaaid. Duizenden mensen komen als sinds afgelopen nacht op straat in Bagdad om tegen de regering te protesteren. Deze keer probeerden ze ook de Groene Zone binnen te komen, dat is een door internationale troepen beveiligd gebied in de hoofdstad van zo'n 10 vierkante kilometer, waarin onder meer de Amerikaanse ambassade en enkele Iraakse overheidsgebouwen gevestigd zijn.

"De Groene Zone is al 16 jaar een zwaarbewaakte plek waar gewone burgers geen toegang hebben. Ze willen dat die Groene Zone verdwijnt, dat alles toegankelijk wordt voor iedereen", zegt MO*-journaliste Tine Danckaers, die momenteel in Irak is (bekijk de twee videofragmenten).

Videospeler inladen...

De Iraakse politie heeft in de lucht geschoten en traangas ingezet om de manifestanten uiteen te drijven. Volgens de Iraakse Commissie voor de Mensenrechten zouden daarbij twee doden zijn gevallen. Ze zouden een traangasgranaat in het gezicht hebben gekregen. Een honderdtal anderen zouden gewond zijn geraakt. Onder hen zowel betogers als leden van de veiligheidsdiensten. In totaal zouden in Bagdad vandaag al 8 doden gevallen zijn. Ook in het zuiden van Irak wordt opnieuw betoogd. 

In het zuiden van het land zijn er mensen overleden, nadat betogers het hoofdkwartier van de sjiitische militiegroep Asaib Ahl al-Haq hadden bestormd, aldus medische bronnen en de politie. In de provincies Maysan en Dhi Qar vielen telkens zes doden, in de provincie Muthanna overleed een persoon.

De manifestatie van vandaag is het eerste protest in ongeveer drie weken. Het protest in Irak begon begin oktober. De betogers kwamen toen massaal op straat tegen de corruptie, de werkloosheid en het gebrek aan openbare dienstverlening in het land. "Ze willen ook dat Iran stopt met zich te moeien in Irak", zegt Danckaers. De politie schoot begin oktober 149 betogers dood en 3.000 anderen raakten gewond.

Het protest begon in Bagdad en breidde zich later uit tot het zuiden van het land. Ook vandaag begon het protest in Bagdad. "En er zijn nu nog veel meer mensen op straat dan toen", zegt Danckaers. "Eigenlijk ging het protest pas om 15 uur beginnen, maar het is al veel eerder begonnen, het is vannacht al begonnen." Danckaers verwacht dat er ook morgen weer betoogd zal worden. Want het ongenoegen zit diep. "Eigenlijk is Irak een rijk land", zegt Danckaers, "maar daar zie je hier weinig van. Veel geld wordt naar het buitenland versluisd en wordt witgewassen."

Videospeler inladen...
Betogers proberen de betonnen muren rond de Groene Zone neer te halen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen