Columnist Vander Taelen over "marketingcampagne monarchie": "Elisabeth is gewoon meisje van 18 en niet meer dan dat"

Journalist en columnist Luckas Vander Taelen heeft weinig begrip voor de positieve berichtgeving over het verjaardagsfeest van prinses Elisabeth. "Elisabeth is gewoon een meisje van 18 jaar en niet meer dan dat. Er wordt weinig kritisch gekeken naar de marketingcampagne van het koningshuis", zegt Vander Taelen in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De columnist Luckas Vander Taelen heeft de verslaggeving over het verjaardagsfeest van de 18-jarige prinses Elisabeth in het koninklijk paleis met verbazing gevolgd.

"Ik heb niet naar de live-uitzending gekeken. Ik heb er wel over gelezen en ik heb het een beetje gevolgd online. Het blijft merkwaardig dat zo een feest op alle Belgische zenders wordt uitgezonden. Dan kan je er niet anders dan een heel zware marketingcampagne achter vermoeden. Die is trouwens al een paar jaar bezig. Men is bezig met Elisabeth naar voren te schuiven als een jonge royal die heel goed overkomt", zegt Vander Taelen.

"Prinses Elisabeth is heel goed gedrild en ze is er op voorbereid. Ze is perfect drietalig, maar dat vind ik niet zo verwonderlijk. Ik zou geneigd zijn om te zeggen dat ze heel goed gecoacht wordt. Daar blijft het bij. Je mag haar niet veroordelen. Ik wil daar niets negatiefs over zeggen, maar het blijft een meisje van 18 jaar. Nu worden haar al eigenschappen toegedicht en je voelt dat dat deel uitmaakt van de marketing. Dan zie je journalisten dat napraten. Ze zeggen hoe anders Elisabeth is", meldt Vander Taelen.

Het is een koekendoosverhaaltje. Je zou haast vergeten dat de monarchie in België een heel beperkte plaats heeft.

Luckas Vander Taelen vindt het onverantwoord dat journalisten het nu al hebben over "de andere stijl van prinses Elisabeth". "Dat is gewoon een meisje van 18 jaar. Laat ons kijken hoe ze zal zijn als ze ooit koningin wordt."

Vander Taelen had kritischere commentaren verwacht in de pers. "Je moet niet negatief zijn over alles. Ik kan positieve dingen over haar zeggen. Ik geef toe dat ze op mij altijd een eerder positieve indruk heeft gemaakt sinds ze 16 jaar werd. Daarover gaat het niet. Het gaat er over hoe de Belgische monarchie er al een paar jaar mee bezig is met een poging om zichzelf een modern, hedendaags imago aan te meten."

Volgens Vander Taelen was dat nodig na de barre tijden van koning Boudewijn en zijn broer Albert. "Albert was wel vlotjes, maar die sleepte een woelig verleden met zich mee. Hier wordt heel goed in de markt gezet: het warme gezin met mama en papa die hun kindjes graag zien en nooit vreemdgegaan zijn. Het is ook niet meer dan dat."

"Op zich is het een mooi verhaal, maar het is niet meer dan dat. Het is een koekendoosverhaaltje. Je zou haast vergeten dat de monarchie in België een heel beperkte plaats heeft. Ik zou het niet graag meemaken dat de koningin zich gaat mengen met maatschappelijke discussies."

"Elisabeth heeft een heel goede tekstschrijver, want je denkt toch niet dat zij die tekst zelf heeft geschreven. Je moet altijd de kritische zin bijhouden. Ze heeft de tekst goed ingestudeerd en ze heeft de speech heel goed uitgevoerd", besluit Vander Taelen.

Beluister het interview met Luckas Vander Taelen uit "De wereld vandaag" hier:

Meest gelezen