Videospeler inladen...

Premier Charles Michel (MR) wil al begin november stoppen als premier

Charles Michel (MR) wil al begin november stoppen als premier. Dat betekent dat er de komende weken een vervanger moet worden aangeduid. De naam van minister Sophie Wilmès (MR) wordt genoemd, waardoor België voor het eerst een vrouwelijke premier zou krijgen. Michel wordt 1 december voorzitter van de Europese Raad, maar wil al vroeger zijn voorzitterschap voorbereiden. 

Het wordt stilaan een gewoonte, een verschuiving binnen de federale regering. Na het vertrek van vijf regeringsleden van N-VA in december en twee keer een nieuwe minister van Werk, zullen binnenkort ook premier Charles Michel (MR) en vicepremier Didier Reynders (MR) worden vervangen. Michel wordt 1 december voorzitter van de Europese Raad, de groep van regeringsleiders; Reynders wordt Europees Commissaris voor Justitie. 

De premier wil die overstap naar het Europese niveau iets vroeger maken dan verwacht. Michel wil zich voorbereiden omdat hij in december al een Europese top moet voorzitten. Daarom wil hij al begin november stoppen als premier. 

Michel zoekt zelf vervanger

De komende weken moet dus al een tijdelijke vervanger worden aangeduid, die premier blijft tot er een nieuwe regering is. De naam van minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) doet al langer de ronde. Als de post opnieuw naar de Franstalige liberalen gaat, zal Wilmès die bekleden, is te horen bij de MR. Daarmee zou België voor het eerst een vrouwelijke premier krijgen. 

Er zouden ook nog andere scenario's zijn. Dat hoeft niet te verbazen, omdat MR-vicepremier Didier Reynders eerder al de belangrijke post van Europees Commissaris kreeg. Patrick Dewael van de Nederlanstalige liberalen werd dan weer Kamervoorzitter, en Sabine Laruelle (MR) voorzitster van de Senaat. 

Michel is zelf sinds begin deze week bezig met consultaties om een vervanger te vinden, omdat er "op dit moment nog geen enkel proces voor de vorming van een federale regering is begonnen". Groen noemt de procedure van de nieuwe benoeming alvast "niet erg fraai", maar wenst Michel wel "veel succes" met zijn Europese topjob.

Herbekijk hieronder de reportage in "het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen