AFP or licensors

Mogelijk tientallen doden bij onlusten in Ethiopië

Over het aantal slachtoffers lopen de cijfers uiteen. In 2 of meer dagen van onlusten verloren zeker 16, volgens andere bronnen bijna 70 mensen het leven, onder hen ook politie-agenten. De rellen deze week komen als een verrassing een paar weken na de Nobelprijs voor de vrede voor de jonge democratische premier Abiy Ahmed.  

Ethiopië, met 110 miljoen inwoners het tweede land van Afrika, wordt als een voorbeeld beschouwd voor heel het continent. Premier Ahmed voerde spectaculaire democratische hervormingen door, liet tientallen politieke gevangenen vrij en sloot vrede met buurland Eritrea, ooit een opstandige provincie van Ethiopië. Ook doet Ahmed grote inspanningen om de vele bevolkingsgroepen van het complexe etnische en religieuze lappendeken te verzoenen en iedereen te laten genieten van de economische groei van 10%, de hoogste van Afrika.   

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Land van hoop heeft toch immense problemen

Hoe veelbelovend de hervormingen en de hoogconjunctuur met veel buitenlandse investeringen ook zijn, de vrede blijft broos. Het Oost-Afrikaanse land herstelt nog van decennia van hongersnood, burgeroorlog, tirannie en wanbeleid, eerst van keizer Haile Selassië, dan van het stalinistische regime van Mariam Menghistu.  Komt daar nog een dosis naijver bij van tegenstanders en soms is er weinig nodig om de explosieve cocktail te laten ontploffen. De oppositieleider was een vroegere bondgenoot van de premier, en behoort tot een andere groep binnen dezelfde Oromo-etnie, de grootste van Ethiopië. Vorig jaar keerde hij weer naar zijn land uit ballingschap.   

De onlusten begonnen in hoofdstad Addis Abeba en verplaatsten zich naar de regio Oromia. Aanhangers van de controversiële oppositieleider Jawar Mohammed eisten het ontslag van de regering en trokken brandstichtend en moordend door de straten. Ze gebruikten stenen, machetes en vuurwapens. Ook orthodoxe kerken werden geviseerd. De regering stuurde het leger naar het onrustige gebied. De politie heeft het huis en de televisie-omroep van Jawar omsingeld. In mei zijn er algemene verkiezingen in Ethiopië. De opstandige oppositieleider Jawar Mohammed overweegt om zich kandidaat te stellen. Hij noemt Abiy Ahmed een dictator.  

Meest gelezen