NASA wil robot naar zuidpool van de maan sturen om ijswater te zoeken

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil een rijdende robot naar de zuidpool van de maan sturen om er water te zoeken. Dat heeft NASA-baas Jim Bridestine bevestigd. Bedoeling is om uit te zoeken of het water dat op de maan aanwezig is zou kunnen dienen als drinkwater voor astronauten, en om er brandstof van te maken.

De mobiele robot VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) zou in 2022 moeten arriveren op de maan. "VIPER gaat rondrijden op de zuidpool van de maan en zal uitzoeken waar het ijswater is", aldus Bridestine op de laatste dag van het International Austronautical Congress in Washington. "We gaan het water kunnen analyseren en er uiteindelijk naar boren."

NASA hoopt dat de gegevens over hoeveel water er aanwezig is, kunnen helpen om de ambitie van het agentschap waar te maken: een langdurige en duurzame menselijke aanwezigheid op de maan mogelijk maken. NASA wil tegen 2024 twee astronauten naar de zuidpool van de maan sturen. De bedoeling is dat ze er een aantal dagen buiten hun maanlander werken.

NASA-baas Jim Bridestine.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen