Overnemer gevonden voor 29 resterende Thomas Cook-reisbureaus, maar niet voor het personeel

Er is een overnemer voor de 29 resterende reisbureaus van Thomas Cook in België. Dat laat de curator weten. Het gaat om een nieuwe vennootschap die onder de naam Hillman Travel een netwerk wil opstarten van zelfstandige reisbureaus. De vennootschap neemt de inboedel van de winkels over en toont interesse in de huurcontracten van de winkels. Het personeel wordt niet overgenomen.

Een maand na het faillissement van reisorganisatie Thomas Cook lijken er overnemers te zijn gevonden voor alle 91 winkels in België. Twee weken geleden nam de Spaanse reisorganisatie Wamos 62 van de 91 winkels over.

Nu is er ook een overnemer gevonden voor de resterende 29 reisbureaus. De overnemer is Bergman Assets. Dat is een vennootschap die opgericht werd door twee Nederlandse ondernemers: zoon en vader Bergman, Franz Junior en Senior.  Ze zijn thuis in "assets", oftewel activa van ondernemingen, en vastgoed.

Zelfstandig

Bergman Assets wil enkel de inboedel van de winkels overnemen en toont interesse in de huurcontracten voor de winkelpanden. De ondernemers geven zichzelf tot eind dit jaar dit jaar om franchisenemers te vinden om zelfstandige reisbureaus te runnen onder de naam Hillman Travel.

Intussen vraagt de overnemer aan de verhuurders van de winkels om de panden tot eind dit jaar niet te verhuren. Als er tegen Nieuwjaar niet genoeg zelfstandige uitbaters worden gevonden, wordt de inboedel van de panden verkocht.

Concurrentie

Over het personeel van de winkels staat niets in het contract dat de curatoren hebben gesloten. De vakbonden van het ter ziele gegane Thomas Cook hadden het liever anders gezien. "Het is dus geen tewerkstelling onder een arbeidsovereenkomst", zoals voorheen,  zegt Els Decoster van de liberale vakbond ACLVB. 

"Als het werknemers worden onder zelfstandig statuut, staat het hen volledig vrij om de voorwaarden te bepalen. Er is natuurlijk een kans dat er agentschappen zijn die personeel zullen aanwerven. Maar dan kunnen wij op voorhand niet weten onder welke loon- en arbeidsvoorwaarden dat zal zijn. Wij hopen dat we nog in gesprek kunnen gaan over personeel dat eventueel nog overgenomen wordt", aldus Decoster.

Patrick Van Holderbeke van de christelijke vakbond ACV Puls zit op dezelfde lijn. Het baart Els Decoster ten slotte ook zorgen dat 29 resterende winkels nu concurrenten worden van de kantoren die overgenomen werden door Wamos.

Meest gelezen