Luchthaven Rome Fiumicino (foto van eerdere staking afgelopen zomer)
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Openbaar vervoer in Italië ligt stil door grote staking

In Italië is er nog tot negen uur vanavond een 24 urenstaking in de publieke sector. Onder meer het openbaar vervoer is daardoor zwaar verstoord, vooral in Rome en de andere grote steden. Ook de luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd, waardoor heel wat vluchten van en naar Italië geschrapt zijn.

Verschillende vakbonden in de openbare sector leggen het werk neer om te ijveren voor meer loon en betere werkomstandigheden. Vooral het openbaar vervoer is getroffen door de staking. Er zijn treinen geschrapt, maar de staking is het meest te voelen in het busnetwerk. 

Luchtvaartmaatschappij Alitalia moest 240 vluchten schrappen vandaag. Ook lagekostenmaatschappijen, zoals EasyJet en Ryanair, hebben vluchten geschrapt. 

In hoofdstad Rome is ook het metroverkeer verstoord. Verschillende scholen bleven dicht vandaag, omdat het onderwijspersoneel staakte. Omdat ook het personeel van de afvalophaling het werk heeft neergelegd, wordt het vuilnis niet opgehaald.

Rome kampt al langer met een afvalcrisis en andere problemen, zoals bussen die in brand vliegen en slecht onderhoud bij het openbaar vervoer, waarvoor burgemeester Raggi van de Vijfsterrenbeweging veel kritiek krijgt.

Zijzelf en haar partij wijten de problemen in Rome aan de jarenlange corruptie. Raggi raakte drie jaar gelden verkozen met de belofte die corruptie aan te pakken. Maar sindsdien zijn de problemen in de hoofdstad zeker niet minder geworden.

Raggi was vandaag dan weer scherp voor de stakers en de vakbonden. "Ze gijzelen drie miljoen inwoners", schreef ze op Twitter. "De meerderheid van de inwoners zijn al die ongerechtvaardigde stakingen beu." De politieke leider van de Vijfsterrenbeweging, Luigi Di Maio, verweet de vakbonden dat ze voortdurend op vrijdag staken "om sneller aan het weekend te kunnen beginnen."

Meest gelezen