Marnik Aerts

Opnieuw plofkraak aan Nederlandse grens, daders vluchten zonder buit

In Essen, in de Antwerpse Kempen, hebben onbekenden een plofkraak gepleegd. Doelwit dit keer was een Argenta-fililaal. Volgens de woordvoerster van Argenta konden de daders geen geld meenemen. De vereniging van banken maakt zich zorgen.

"Rond twee uur vannacht heeft een buurtbewoonster een luide knal gehoord", vertelt Patrick De Smedt van de politiezone Grens. "Ze heeft ons verwittigd, en er bleek inderdaad een plofkraak te zijn gebeurd op het Spijker in Essen. De buitenautomaat is opgeblazen, vooral de buitenkant van de bank is beschadigd. Er zit nu een groot gat waar de automaat was. De ontmijningsdienst DOVO moet de staat van het gebouw nog bekijken, om na te gaan of er geen instortingsgevaar is."

"De daders konden geen buit maken", zegt Christine Vermylen van Argenta. "Er vielen geen gewonden, het kantoor kan wellicht volgende week weer open gaan." De daders zijn nog op de vlucht.

In de nacht van dinsdag op woensdag was er ook al een plofkraak op een filiaal van BNP Paribas in Stabroek, een twintigtal kilometer van Essen en eveneens vlak bij de Nederlandse grens. Het is voorlopig niet duidelijk of er mogelijk een verband is tussen beide feiten.

In het zelfde bankkantoor was er vijf jaar geleden al eens een plofkraak, maar wellicht is er geen verband met de diefstal van vannacht.

Stijgend aantal plofkraken, zegt Febelfin

Volgens Febelfin, de federatie van de banken, is er een stijging te merken van het aantal plofkraken: "We maken ons zorgen, ja", zei topman Karel Van Eetvelt in De Ochtend op Radio 1. "Dit jaar is er al een twintigtal plofkraken gepleegd, vorig jaar waren het er 18. Dus toch reden om ons bezorgd te maken. Maar we zijn er wel intens mee bezig. We nemen als banken maatregelen waarover ik niks kan zeggen om de bendes niet slimmer te maken dan ze zijn. En anderzijds werken we goed samen met politie en justitie. Deze week is er nog contact geweest met de politie om afspraken te maken. Ik heb ook bij minister van Binnenlandse Zaken De Crem (CD&V) aangedrongen op een betere samenwerking met Nederland, want het lijkt toch heel waarschijnlijk dat het om Nederlandse bendes gaat."

Meest gelezen