"Pokerface" van Lady Gaga of "Stayin’ alive" van Bee Gees? Welk nummer kan worden gebruikt als ritme bij hartmassages? 

In scholen leren kinderen al van jongsaf hoe ze een persoon in nood kunnen reanimeren. Als hulpmiddel voor het ritme wordt vaak gekeken naar "Stayin' alive" van de Bee Gees, maar in sommige scholen gebruiken ze "Pokerface" van Lady Gaga. Is dat nummer niet een stuk sneller? 

In België krijgen elk jaar ongeveer 10.000 mensen een hartstilstand (dat is bijna 30 per dag). Als het gebeurt, is het belangrijk om zo snel mogelijk het slachtoffer te helpen en te beginnen met reanimeren. 

Bekijk hier het officiële filmpje van het Rode Kruis en lees verder onder de video:

In scholen wordt dit systematisch aangeleerd aan jongeren. Jeugdjournaal "Karrewiet" ging langs in de Sint-Cajetanusschool in Perk. Op de achtergrond horen we tijdens de oefening niet "Stayin' alive" van de Bee Gees spelen, maar "Pokerface" van Lady Gaga, wat op het eerste gehoor een (veel) sneller nummer lijkt. Hoe zit het dan precies met de muziekritmes die gebruikt mogen worden als leidraad bij een hartmassage? 

Welk nummer is het meest geschikt? "Pokerface" of "Stayin' alive"? Een vergelijking (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"Eigenlijk hebben wij geen officiële richtlijn voor een specifiek nummer", zegt Ine Tassignon van Rode Kruis Vlaanderen.  Maar omdat "Stayin' alive" het perfecte ritme heeft, en de tekst toepasselijk is, is dat nummer gaandeweg een beetje symbool gaan staan voor het perfecte reanimatienummer. "Dat is zo'n beetje naar voren gekomen bij opleidingen, het is een goed hulpmiddel en geheugensteuntje."

We hebben geen officiële richtlijn voor één bepaald nummer, maar hebben wel een lijst samengesteld

Maar "Stayin' alive" is dus slechts een van de liedjes waarop je dat kan doen. "Eigenlijk komt het erop neer dat het nummer een ritme tussen de 100 en 120 beats per minuut moet hebben", benadrukt Tassignon. Ter vergelijking: "Stayin' alive" heeft er 103, "Pokerface" heeft er 119. Dus ook al gaat Pokerface een stuk sneller, ook dat nummer kan, en het is wellicht meer herkenbaar bij jongeren. 

Het Rode Kruis heeft een lijst samengesteld met muzieknummers die gebruikt mogen worden. Bekijk ze hieronder in de Spotify-lijst van het Rode Kruis:

Meest gelezen