Videospeler inladen...

NOS-journalist wordt niet langer gegijzeld door rechter in Rotterdam

In Nederland is NOS-journalist Robert Bas vrijgelaten door de rechtbank van Rotterdam. Die had de journalist Bas “in gijzeling genomen” omdat hij niet wil getuigen in een moordzaak. Hij beroept zich op het bronnengeheim van journalisten.

Robert Bas, gerechtsjournalist bij de Nederlandse openbare omroep, werd sinds gisteren vastgehouden, omdat hij niets wil zeggen over een gesprek met een van zijn bronnen. Daardoor zou hij zijn bron en zichzelf in gevaar kunnen brengen, houdt de journalist vol. Als journalist heeft hij daar het recht op, omdat er zoiets bestaat als bronnengeheim.

Robert Bas wil zijn bron geheim houden over een moordzaak uit 2014, die gebeurde in het Nederlandse drugsmilieu. De NOS-journalist kwam er achter dat telefoongesprekken tussen hemzelf en zijn bron werden afgeluisterd. Wegens de inhoud van de gesprekken, werd hij gisteren opgeroepen als getuige. Maar Bas Robert weigerde te getuigen. Door de journalist vast te houden, hoopte de rechter dat hij toch zou getuigen. Wat dus niet gebeurde.

Een honderdtal journalisten ging vanochtend bij de rechtbank in Rotterdam demonstreren voor de vrijlating van hun collega. Vervolgens oordeelde het Openbaar Ministerie vanmiddag, na toetsing van de raadkamer, dat de gijzeling van de journalist beëindigd moest worden.

De rechtbank in Rotterdam heeft uiteindelijk geoordeeld dat Bas niet gegijzeld mag worden. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen