Het ministerie van Justitie, onder leiding van William Barr (l), opent een onderzoek naar het Ruslandonderzoek van Robert Mueller (r).

Amerikaanse ministerie van Justitie opent strafonderzoek naar Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller

In de Verenigde Staten is nu ook een strafonderzoek geopend naar het Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Welke misdaden precies onderzocht worden is nog niet duidelijk. President Trump heeft het onderzoek altijd een heksenjacht genoemd.

Het Ruslandonderzoek van Robert Mueller moest de banden tussen Rusland en het campagneteam van president Donald Trump onderzoeken en nagaan of medewerkers van de president destijds voor de verkiezingen van 2016 hebben samengezworen met Rusland om Trumps tegenkandidate Hillary Clinton in diskrediet te brengen.

Aanvankelijk werd het onderzoek geleid door voormalig FBI-chef James Comey. Nadien werd Robert Mueller door het ministerie van Justitie aangesteld als speciaal aanklager. In zijn eindrapport sprak Mueller Trump en zijn entourage vrij van samenzwering, maar niet van tegenwerking van justitie. Al vond hij daar ook geen bewijzen van.

In mei werd al een administratief onderzoek opgestart naar het Ruslandonderzoek. De Amerikaanse minister van Justitie William Barr houdt toezicht op dat onderzoek. Nu is het uitgebreid naar een echt strafonderzoek, dat gevoerd wordt door de federale aanklager John Durnham. Een naar verluidt gerespecteerd man die eerder al een onderzoek leidde naar de banden tussen de FBI en de georganiseerde misdaad.

Dat er nu een strafonderzoek loopt, betekent dat de speurders mensen kunnen dagvaarden om te getuigen en documenten kunnen opvragen. Durnham moet onderzoeken of het team van Mueller de gebruikte informatie over de campagne van Trump op een wettelijke manier heeft vergaard.

Welke misdaden precies worden onderzocht en waarvan het team rond Mueller mogelijk verdacht zou kunnen worden, is echter nog niet duidelijk. Minister van Justitie Barr vertelde eerder dit jaar aan leden van het Congres dat hij geloofde dat leden van het campagneteam van Trump bespioneerd zouden zijn geweest.

Het vreemde aan de zaak is dat het ministerie van Justitie Mueller destijds zelf heeft aangesteld om eventuele Russische inmenging te onderzoeken. Het strafonderzoek dat nu wordt opgestart, houdt in dat het ministerie nu misschien zichzelf zal moeten onderzoeken.

In wiens belang?

President Trump heeft het onderzoek van Mueller altijd een heksenjacht tegen zijn persoon genoemd en probeert al geruime tijd de oorsprong van het onderzoek te achterhalen. Hij ontkent echter dat hij eerder dit jaar aan Barr de opdracht heeft gegeven om het administratieve onderzoek op te starten, al voegde hij er wel aan toe "trots" te zijn op zijn minister.

Tegenstanders van de president hebben kritiek op het strafonderzoek. Critici beschuldigen Barr ervan dat het onderzoek naar het Ruslandonderzoek meer in het belang van de president is opgestart dan in het belang van gerechtigheid.

In een gezamenlijke verklaring uiten de voorzitters van de commissie Justitie en de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden hun bezorgdheid over de onafhankelijkheid van het ministerie van Justitie. De twee Democraten vrezen dat het ministerie onder Barr zijn onafhankelijkheid heeft verloren en een  instrument voor de president is geworden om politieke wraak te nemen.

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn minister van Justitie William Barr.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen