Royaltyfan Willy laat gigantische verjaardagstaart maken voor prinses Elisabeth

Willy Van den Brande (80) uit Hamme stelt zijn volledige verzameling van spullen rond het koningshuis tentoon. Voor de openingsreceptie vrijdagavond heeft Willy speciaal een taart laten maken met het gezicht van prinses Elisabeth, die vandaag 18 wordt. Op die receptie zal er een afgevaardigde van het koningshuis aanwezig zijn.

Verzamelaar Willy Van Den Brande (80) uit Hamme organiseert dit weekend een grote tentoonstelling over het koningshuis. "Het begon allemaal toen ik naar het verlovingsfeest ben gegaan van het koningspaar in 1998", vertelt Willy trots. "Voor die tijd was ik nog niet zo'n grote fan, maar vanaf dat moment ben ik alles beginnen te verzamelen." Zijn collectie telt intussen meer dan 200 stuks.

De inhoud van zijn collectie is zeer uitgebreid. Die gaat van koekjesdozen tot strips en van bronzen sculpturen tot postzegels. "Mijn favoriete stuk blijft het boek van Koning Albert II. Dat heb ik laten signeren door Elizabeth zelf, door Herman Van Rompuy en door minister van Staat, Herman De Croo. De Croo signeert nooit, dus het is een absoluut zeldzaam stuk."

Zijn collectie wordt alsmaar groter. "Ik krijg heel wat spullen van kennissen die weten dat ik fervent verzamelaar ben, maar ik koop natuurlijk ook nieuwe stukken aan. Denk maar aan de postzegels die speciaal voor prinses Elisabeth haar verjaardag werden uitgebracht. Die heb ik meteen gekocht toen ze uitkwamen."

Koningin Elisabeth in 't groot

Zijn uitgebreide collectie kan je op 26 en 27 oktober gratis bekijken bij bakkerij Mariman in Hamme. Twee volledige zalen zijn daar ingericht als museum. "Ik heb aan de Hamse kunstenaar Luc Verbiest gevraagd om een portret van Elisabeth te maken speciaal voor haar verjaardag. Het is een prachtig werk."

"Vanavond wordt er een grote receptie gegeven", vult Willy aan. "Een afgevaardigde van het koningshuis zal de collectie officieel komen inhuldigen. Speciaal voor die gelegenheid heb ik een taart laten maken met prinses Elisabeth erop. Alle genodigden krijgen een stuk."

Willy bij zijn verzameling Het schilderij van Luc Verbiest

Meest gelezen