Video player inladen...

Vijf verdachten opgepakt na 39 doden in koelcontainer, Noord-Ierse chauffeur is beschuldigd van doodslag

De chauffeur die de koelcontainer - waar 39 mensen in zijn omgekomen - van de haven van Purfeet naar Essex heeft gereden, wordt beschuldigd van doodslag. In Ierland is vandaag een vijfde verdachte opgepakt naar aanleiding van het onderzoek naar de 39 mensen die dood zijn teruggevonden in een koelcontainer in Engeland, meldt de Ierse openbare omroep RTE. Er zijn intussen meer en meer aanwijzingen dat de slachtoffers niet de Chinese, maar wel de Vietnamese nationaliteit hadden. De Britse politie laat weten dat de identificatie van de slachtoffers nog lang kan duren.

In de nacht van dinsdag op woensdag werd in het graafschap Essex, in het zuidoosten van Engeland, een vrachtwagen met een koelwagen aangetroffen, met daarin 39 lichamen.

De chauffeur die de vrachtwagen achterliet, kon opgespoord en opgepakt worden. Het gaat om een 25-jarige man uit Noord-Ierland. Hij is officieel in staat van beschuldiging gesteld en wordt verdacht van doodslag van 39 mensen. Hij verschijnt maandag voor een rechter op beschuldiging van 39 keer doodslag, samenzwering voor mensensmokkel, samenzwering om te helpen bij illegale immigratie en witwassen van geld.

Gisteren heeft de Britse politie nog drie mensen opgepakt. Eerst werd een koppel met Ierse roots aangehouden in Noord-Engeland, beiden 38 jaar oud. Ze worden verdacht van mensenhandel en doodslag. In welke mate ze gelinkt worden aan de chauffeur, is nog niet duidelijk.

Gisteravond werd dan nog een vierde verdachte opgepakt. Het gaat om een 48-jarige man uit Noord-Ierland die net als het koppel dat eerder werd opgepakt verdacht wordt van mensenhandel en doodslag. Volgens de Ierse openbare omroep RTE is vandaag in de haven van Dublin een vijfde verdachte opgepakt. Het zou om een twintiger gaan uit Noord-Ierland.

De koelwagen zelf werd via de haven van Zeebrugge naar Engeland vervoerd. De politie is nog steeds op zoek naar de persoon die de koelwagen in Zeebrugge heeft afgezet. Tot op dit moment blijft het ook onduidelijk op welke plek de slachtoffers in de koelwagen terechtgekomen zijn.

"Ze zei dat ze niet kon ademen en zou sterven"

Intussen is er ook twijfel of de slachtoffers de Chinese nationaliteit hebben. Mogelijk zaten er Vietnamezen in de koelwagen. Jonge Vietnamezen zoeken de laatste jaren hun heil in westerse landen, waar ze worden ingezet in goedkope nagelsalons. Vaak gaat het om verdoken gevallen van uitbuiting en mensenhandel. Dat wees onderzoek van VRT NWS, De Standaard en Knack eerder dit jaar uit.

De familie van een Vietnamese vrouw getuigt dat ze 35.000 euro heeft betaald om haar naar Engeland te smokkelen. Dinsdag stuurde de vrouw haar moeder een reeks sms'jes waarin ze zei dat ze niet kon ademen en zou sterven. Sindsdien gaf ze geen teken van leven meer. De moeder vreest daarom dat haar dochter bij de slachtoffers is.

De timing van de sms'jes lijkt, aldus nog de BBC, uit te wijzen dat de Vietnamezen al in België in de container zijn gestapt

De Britse omroep BBC had ook contact met andere Vietnamezen die vrezen dat een familielid van hen in de koelwagen zat. En een Vietnamese man kreeg dinsdagochtend een laatste berichtje van z'n zus die zei dat ze in België was en in een container zou stappen. Ze zou haar telefoon uitzetten om niet ontdekt te worden, liet ze nog weten.

De timing van de sms'jes lijkt, aldus nog de BBC, uit te wijzen dat de Vietnamezen al in België in de container zijn gestapt. Het laatste bericht dateert van 23u30 onze tijd, dat is twee uur voor de container vanuit Zeebrugge aankwam op de Purfleet-terminal in Essex.

Identificatie nog aan de gang

Volgens de BBC zijn zeker zes Vietnamese families bang dat een familielid omgekomen is in de koelwagen. De officiële identificatie van alle slachtoffers is voor alle duidelijkheid nog aan de gang. Ook de doodsoorzaak wordt nog onderzocht. De lichamen zijn intussen wel al geborgen, maar de Britse politie vreest dat de identificatie lang kan duren.

De Britse politie werkt samen met de Vietnamese autoriteiten, omdat vanuit de Vietnamese gemeenschap veel informatie komt. "Dit betekent voor alle duidelijkheid niet dat alle slachtoffers Vietnamees zijn", benadrukt de politie. Gevreesd wordt dat veel getuigen illegaal in het land zijn en daarom niet naar voren durven komen met belangrijke informatie. De Vietnamese premier heeft een onderzoek bevolen.

De koelwagen zou volgens Sky News deel uitgemaakt hebben van een konvooi van drie vrachtwagens. De commerciële zender meldt dat op basis van familieleden van de slachtoffers. De familieleden denken dat met die vrachtwagens meer dan honderd migranten naar Groot-Brittannië zijn gebracht.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...
Video player inladen...

Meest gelezen